26.10.18

Ο Άι Δημήτρης του Παναθηναϊκού...

Η γιορτή του Αγίου Δημητρίου είναι κάτι παραπάνω από μια... απλή γιορτή για τον Παναθηναϊκό, καθώς η «πράσινη« βίβλος είναι γεμάτη από... θρυλικούς Δημήτρηδες!

Του Αγίου Δημητρίου σήμερα και μπορεί όλες οι ομάδες να έχουν τον...
δικό τους «Δημήτρη», όμως για τον Παναθηναϊκό αυτή η ημέρα βρίσκει να γιορτάζουν τρεις άνθρωποι που σε μεγάλο βαθμό διαμόρφωσαν ορισμένες από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία της ομάδας. Ο λόγος φυσικά για τους «ποδοσφαιρικούς» Μίμη Δομάζο και Δημήτρη Σαραβάκο αλλά και τον «μπασκετικό» Δημήτρη Διαμαντίδη.

Μίμης Δομάζος

Ο «Στρατηγός», ο άνθρωπος που συνείσφερε τα μέγιστα στο να φτάσει ο Παναθηναϊκός στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ το 1971 που αποτελεί μέχρι και σήμερα την κορυφαία στιγμή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου σε διασυλλογικό επίπεδο. Φυσικά, εκτός της συγκεκριμένης πορεία με την πράσινη φανέλα κατέκτησε 9 Πρωταθλήματα Ελλάδας, 3 Κύπελλα και Βαλκανικό. Μία τεράστια καριέρα που διήρκησε περισσότερο από 20 χρόνια, μέσα στα οποία συμπλήρωσε περισσότερες από 500 συμμετοχές με το τριφύλλι και πέτυχε περισσότερα από 130 τέρματα. 

Σήμερα, όταν ο ίδιος ερωτάται ως προς το ποιο ήταν το καλύτερο που σημείωσε απαντάει το «ψαλίδι» με το οποίο ισοφάρισε στο Καραϊσκάκη σε 1-1 το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό την περίοδο 1973/74. Ενδεικτικό της ποιότητάς του ήταν πως σε μία εποχή που το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν ήταν γνωστό στο εξωτερικό, η ιταλική Γιουβέντους είχε ζητήσει να αποκτήσει τον Δομάζο από τον Παναθηναϊκό με τον Μαντζαβελάκη, όμως να δίνει αρνητική απάντηση.

Δημήτρης Σαραβάκος

Είναι δύσκολο να μπορέσει κανείς να γράψει για τον «Μεγάλο Μικρό» του ελληνικού ποδοσφαίρου χωρίς να ξεφύγει. Από τα πρόσωπα που αποτελούν την ζωντανή ιστορία του Παναθηναϊκού, ο Δημήτρης Σαραβάκος, ήταν αυτός που γαλούχησε γενιές και γενιές οπαδών του τριφυλλιού. Με την πράσινη φανέλα κατέκτησε συνολικά 3 πρωταθλήματα Ελλάδος, 6 Κύπελλα  και δύο Σούπερ Καπ. Ξεκίνησε από ball boy στον Πανιώνιο και εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ενώ αν είχε ανοίξει η αγορά (δεν συνέβη ελέω κανονισμού Μπόσμαν) μοιάζει ως πιο πιθανό να είχε φύγει στο εξωτερικό και μάλιστα από μικρή σχετικά ηλικία. Ποιος φίλος του «τριφυλλιού» δεν θυμάται τα γκολ κόντρα σε Γκέτεμποργκ και Χόνβεντ στις μεγάλές ευρωπαϊκές πορείες της ομάδας αλλά και εκείνα στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό; Και όλα αυτά, ενώ πρόκειται για έναν άνθρωπο ιδιαίτερα χαμηλών τόνων με τεράστιο μεγαλείο ψυχής.

Δημήτρης Διαμαντίδης

Ο «Μήτσος» του Παναθηναϊκού, ο άνθρωπος που οδήγησε το τριφύλλι τρεις φορές στην κορυφή της μπασκετικής Ευρώπης. Στα 12 χρόνια της παρουσίας του στην ομάδα πέτυχε τα πάντα, με το κοντέρ να γράφει μεταξύ άλλων 9 Πρωταθλήματα Ελλάδος, 10 Κύπελλα και ουκ ολίγες ατομικές διακρίσεις. Ουδέποτε υπήρξε βιρτουόζος ή εντυπωσιακός, μέσα από την δουλειά του όμως που έβγαζε στα παρκέ κατάφερε να καταστήσει το ελληνικό μπάσκετ κυρίαρχο σε όλη την Ευρώπη. Πόσοι και πόσοι αθλητές του Παναθηναϊκού τον έχουν χαρακτηρίσει ως τον καλύτερο συμπαίκτη που είχαν ποτέ; Και μόνο τυχαίο δεν είναι. Κατάφερε να κερδίσει την αποδοχή και τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων. Παράδειγμα για όλους τόσο με την συμπεριφορά του μέσα στο παρκέ όσο και έξω από αυτό.

Το όνομα Δημήτρης, βέβαια, τραγουδιέται και σήμερα από τα χείλη των φίλων του «τριφυλλιού» με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να φιλοδοξεί να βαδίσει στα χνάρια των... Άγιων Δημήτριων του ΠΑΟ και μετά από χρόνια να μνημονεύεται και το δικό του όνομα δίπλα σε αυτά ανθρώπων που σφράγισαν την ιστορία του τριφυλλιού.... Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ και πλέον και του Ερασιτέχνη θέλοντας να συνεχίσει το έργο του Παύλου, είναι αυτός που κρατά ψηλά τη σημαία του συλλόγου με τις συνεχόμενες κατακτήσεις εγχώριων τίτλων στο μπάσκετ, αλλά και μία πηγή ελπίδας για την επόμενη ημέρα στο ποδόσφαιρο...

sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: