22.10.18

Υποσχέσεις και προθεσμίες

Υστερα από τη θύελλα κατά κανόνα έρχεται η νηνεμία. Και όσα πέρασε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα -με τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας στις ΗΠΑ και με...
όσα συνέβησαν στο υπουργικό συμβούλιο που προκάλεσαν την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά- μόνο στη θύελλα ταιριάζουν.

Μια θύελλα που ενδεχομένως θα μπορούσε να είχε περιοριστεί σε ψιλόβροχο αν όσα έγιναν εκ των υστέρων είχαν γίνει στην ώρα που έπρεπε.

Είναι αλήθεια πως όλες αυτές τις μέρες ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να σβήσει τις φωτιές. Και είναι εξίσου αλήθεια πως ο ρόλος του πυροσβέστη δεν ήταν αρκετός στη συγκεκριμένη περίσταση, καθώς στην πολιτική δεν είναι πάντα ο καταλληλότερος τρόπος να ξεπεραστούν ασυμβίβαστες πολιτικές αντιθέσεις.

Αυτές αντιμετωπίζονται με σαφείς πολιτικές θέσεις. Και αυτές ο πρωθυπουργός τις ξεκαθάρισε με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες και όσα είπε κατά την τελετή παραλαβής-παράδοσης του υπουργείου Εξωτερικών.

Πώς διαμορφώνεται επομένως η επόμενη ημέρα της κυβερνητικής κρίσης;

Ολες οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως η κυβερνητική συνοχή δεν απειλείται μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. δεν πρόκειται να κλονίσει την κυβερνητική πλειοψηφία πριν ψηφιστούν από τη Βουλή τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ καθώς και ο προϋπολογισμός που θα οριστικοποιεί ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις.

Από εκεί και μετά θα αρχίσει γι' αυτόν η αντίστροφη μέτρηση. Οπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, θα ψάχνει τον κατάλληλο χρόνο και τρόπο απεγκλωβισμού του από το κυβερνητικό σχήμα, καθώς θα ξεκινήσει και η διαδικασία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

Η υπόσχεση που δίνει ο υπουργός Αμυνας να στηρίξει την κυβέρνηση ώς την ημέρα που η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς παραφυλάει η Ν.Δ. για να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ακριβώς εκείνη τη στιγμή.

Ο Π. Καμμένος δεν μπορεί να της αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ούτε να αχρηστεύσει το μόνο χαρτί που του έχει απομείνει περί... πατριωτισμού και... Μακεδονίας.

Ο,τι είναι να κάνει θα το κάνει νωρίτερα. Νεότερα, επομένως, από Δεκέμβριο και μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: