11.10.18

Κρίσιμα ραντεβού Τσακαλώτου για τις συντάξεις...

...με Λαγκάρντ και Τόμσεν...

Κρίσιμες, διαδοχικές συναντήσεις με τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν και τη...
γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, θα έχει αύριο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο Μπαλί. 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί το θέμα του προϋπολογισμού της Ελλάδας και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην κόψει τις συντάξεις, όπως επίσης και το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής μέρους του δανείου που έχει εκταμιεύσει η Ελαδα από το ΔΝΤ και το υπόλοιπο του οποίου διαμορφώνεται στα 10 δισ. ευρώ.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να διαμορφώσει τουλάχιστον ένα κλίμα «ανοχής» του ΔΝΤ, σχετικά με το αίτημα μη περικοπής των συντάξεων, το οποίο θα καταθέσει επισήμως την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. 

Υπενθυμίζεται ότι στις δύο εκθέσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ, τηρείται διπλωματική στάση, με το Ταμείο να επιμένι στις εκτιμήσεις που είχε διαμορφώσει κατά την έκθεση που εξέδωσε το προηγούμενο καλοκαίρι. Βασίζεται ακόμη στις παραδοχές του 1ου εξαμήνου για την εκπλήρωση των μνημονιακών δεσμεύσεων, ενώ βλέπει πιέσεις στο ΑΕΠ μακροπρόθεσμα​​​​ που ερμηνεύονται και ως μία εκτίμηση για την αρνητική επίπτωση στη διαμόρφωσή του από μία περικοπή των συντάξεων. 

Παράλληλα, σε αυτές τις παραδοχές το ΔΝΤ διαπιστώνει την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και μηδενική υπέρβαση του στόχου αυτού, δηλαδή δεν «βλέπει» κανένα περιθώριο για αντίμετρα/παροχές...

newpost.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: