15.10.18

Με δύο σενάρια...


...για τις συντάξεις κατατέθηκε στις Βρυξέλλες το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019...
Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Κομισιόν το προσχέδιο προϋπολογισμού της ελληνικής κυβέρνησης, το...
οποίο όπως και σε αυτό που κατατέθηκε στη Βουλή, περιλαμβάνονται δύο σενάρια για τις συντάξεις.

Ειδικότερα, στο σενάριο της μη περικοπής – σενάριο προθέσεων- προβλέπεται γενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ και δημοσιονομικός χώρος, ύψους 1,1 δισ. ευρώ για την υλοποίηση των αντιμέτρων.

Κατά τα άλλα, σε σχέση με το προσχέδιο που κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή, αυξάνεται το κονδύλι επιδότησης ενοικίου στα 200 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ, ενώ μειώνεται και το κόστος μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών σε 177 εκατ. ευρώ από 229 εκατ.

Επίσης υπάρχει αναφορά για μείωση του φόρου μερισμάτων κατά 5%.

Ωστόσο, υπάρχει υποσημείωση στον σχετικό πίνακα με τις εν λόγω παρεμβάσεις ότι «η ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων θα οριστικοποιηθεί μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Στο σενάριο βάσης [no policy change scenario] στο καταγράφονται οι εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα, στη βάση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου. Σε αυτό το σενάριο, οι συντάξεις περικόπτονται το 2019, εφαρμόζονται τα αντίμετρα και το πλεόνασμα ανέρχεται στο 4,2% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά στις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης, παραμένουν αμετάβλητες στο 2,1% για φέτος και 2,5% το 2019 ενώ εκτιμάται ότι η μέση τιμή του πετρελαίου brent θα διαμορφωθεί φέτος σε 70,23 δολάρια ανά βαρέλι (από 52,81 δολάρια πέρυσι) πριν υποχωρήσει σε 68,99 δολάρια το βαρέλι το 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: