11.10.18

Κλείδωσαν οι υποψήφιοι για επτά περιφέρειες...


Στην Αττική ξανά η Δούρου...


Οι υποψηφιότητες για τις περιφέρειες, η προετοιμασία για την Κεντρική Επιτροπή καθώς επίσης και οι...
πολιτικές εξελίξεις στη σκιά της πρότασης του κ. Καμμένου για σχέδιο αμυντικών συμφωνιών με την ΠΓΔΜ και άλλες χώρες ως αντιστάθμισμα στη συμφωνία των Πρεσπών, βρέθηκαν επί τάπητος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες «κλείδωσαν» σίγουρα οι υποψήφιοι που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε επτά Περιφέρειες: Στην Αττική θα κατέλθει εκ νέου η Ρένα Δούρου, στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, στην Δυτική Μακεδονία ο Γιώργος Καρυπίδης, στην Πελοπόννησο ο Γιάννης Δέδες, στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ο Κώστας Κατσιμίγας και στη Στερεά Ελλάδα ο γγ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Συντάξεις - Καμμένος
Κατά τα άλλα, στην ΠΓ τέθηκαν επί τάπητος και τα θέματα επικαιρότητας, τόσο δηλαδή το ζήτημα των συντάξεων, όσο και οι νέες αναταράξεις στο κυβερνητικό σχήμα, στη σκιά της πρότασης του Π. Καμμένου περί εναλλακτικού σχεδίου για την ΠΓΔΜ, αντί της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ως προς τις συντάξεις, σύμφωνα με κομματικές πηγές, τονίστηκε πως η διαπραγμάτευση πηγαίνει καλά, και εκτιμούσαν πως το ζήτημα της μη περικοπής θα κλείσει χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις και με συναινετικό τρόπο. Οι ίδιες πηγές επιμένουν πως η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ακύρωση του μέτρου και όχι στην αναβολή του.

Ως προς το ζήτημα του Π. Καμμένου, από τον ΣΥΡΙΖΑ μένουν στη δέσμευση που έχει δώσει στον πρωθυπουργό ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση έως τον Μάρτιο, όταν και θα εξεταστεί εκ νέου η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Πάντως, ο Αλ. Τσίπρας εξερχόμενος της συνεδρίασης, απάντησε με χιούμορ, όταν ερωτήθηκε για τον υπουργό Άμυνας: «Υπάρχει τυφώνας, αλλά δεν λέγεται Πάνος [Καμμένος], λέγεται Μάικλ».

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο της συνεδρίασης αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής δουλειάς από τώρα έως και τα Χριστούγεννα. Θα γίνει μέχρι τα τέλη Οκτώβρη συζήτηση στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στις αρχές Νοεμβρίου.

Επίσης κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα πρέπει να έχουν εισαχθεί στη Βουλή και να έχουν ψηφιστεί οι δεσμεύσεις του από το βήμα της ΔΕΘ, δηλαδή η επιστροφή των αναδρομικών, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση του ΕΝΦΙΑ καθώς επίσης και το θέμα των συντάξεων.

Κομματική λειτουργία
Τη συνεδρίαση τέλος, απασχόλησε και η εσωτερική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Την Κυριακή στο τέλος της Κ.Ε., θα εκλεγεί νέα Πολιτική Γραμματεία. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, προκρίνεται η πρόταση για μια ενιαία Π.Γ., η οποία θα έχει μικρότερο μέγεθος από την υπάρχουσα (29 μέλη). «Θέλουμε να εκλεγεί [η νέα Π.Γ.] με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση», σχολίαζε χαρακτηριστικά στέλεχος του κόμματος.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: