9.10.18

Πότε θα αρχίσει η Αναθεώρηση του Συντάγματος...

Τι θα αλλάξει στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας...

Ακόμα και τη Συνταγματική Αναθεώρηση έχει επηρεάσει το ζήτημα των συντάξεων και η αναμονή στην οποία έχει μπει η ελληνική πλευρά για να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με...
τους Θεσμούς. Κοινοβουλευτική πηγή εξηγούσε στο newpost.gr πως θα ήταν καλό η κορυφαία διαδιακασία, που αφορά την αλλαγή του Συντάγματος, να μην "χαθεί" πίσω από τις συζητήσεις που γίνονται για τη μη περικοπή των των συντάξεων, όπου το Μαξίμου αυτή τη στιγμή έχει ρίξει όλο το βάρος του.

Ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, πως ο προγραμματισμός της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει και τοποθετούν τη σύνταξη της πρότασης από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (50 υπογραφές) μέσα στον Νοέμβριο, προκειμένου να συγκροτηθεί η αρμόδια επιτροπή που θα αποφασίσει για τα αναθεωρητέα άρθρα. "Έχουμε χρόνο. Έτσι και αλλιώς πριν από τις 26 Μαίου δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν εκλογές", τόνιζε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος θεωρώντας πιθανό οι διαδικασίες να εκκινήσουν ακόμα και μέσα στον Δεκέμβριο.

Το "καυτό" ζήτημα των διακριτών ρόλων Κράτους - Εκκλησίας, που επιθυμεί να προωθήσει η κυβέρνηση, θα οδηγήσει, όπως όλα δείχνουν, τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει την πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση χωρίς τη συμβολή του κυβερνητικού του εταίρου. Κατά πολλούς, το συγκεκριμένο κομμάτι θα αποτελέσει το "δύσκολο" σημείο του κυβερνητικού εγχειρήματος, με το οποίο στην Ηρώδου Αττικού θέλουν να αφήσουν τη "σφραγίδα" τους στην πορεία προς τις εκλογές.

Οι αλλαγές στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας
Όπως μετέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο newpost.gr, παρά τις πιέσεις που ασκούνται κατά καιρούς δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στη μισθοδοσία των κληρικών, η οποία θα συνεχίσει να καταβάλλεται από την πολιτεία.

Στο Σύνταγμα, εξάλλου, δεν υπάρχει καμία τέτοια αναφορά, απλώς ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να ανοίξει τέτοιου είδους συζήτηση στο πλαίσιο των εξαιρετικών σχέσεων, που έχει διατηρήσει ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Δεν ήταν τυχαία και η πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αρχιεπισκοπή αν και κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως το θέμα που συζητήθηκε ήταν η εκκλησιαστική περιουσία.

Θα διατηρηθεί και το προοίμιο του Συντάγματος που αναφέρεται "εις το όνομα της Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος". Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφραστεί ενστάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, οι οποίες, όμως θεωρείται ότι μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν.

Καθιερώνεται η διακριτότητα Kράτους και Eκκλησίας, με πλήρη σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τον ιστορικό της ρόλο.

- Ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, με αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως ιστορικά επικρατούσας θρησκείας (άρθρο 3).

- Κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού μόνον όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των λοιπών δημοσίων λειτουργών (άρθρο 13).

Το πολιτικό "παιχνίδι"
Η Συνταγματική Αναθεώρηση αποτελεί μια επιλογή που θα ικανοποιήσει εν μέρει το κοινό του ΣΥΡΙΖΑ που απαιτεί προοδευτικές παρεμβάσεις, από την άλλη όμως αναμένεται να προκαλέσει νέες τριβές με τον κυβερνητικό εταίρο. Είναι αρκετοί βέβαια όσοι υποστηρίζουν πως μετά τη συμφωνία των Πρεσπών λίγη σημασία θα έχει μια ακόμα σύγκρουση με τον Πάνο Καμμένο, από τη στιγμή που το "διαζύγιο" φαίνεται αν είναι αναπόφευκτο. Θα δοθεί παράλληλα μια ακόμα "πάσα" στους ΑΝΕΛ να απευθυνθούν στο πατριωτικό τους κοινό συγκρατώντας ψηφοφόρους που θα κατευθύνονταν στη γαλάζια παράταξη

. "Δεν κρίνω ότι το άρθρο 3 πρέπει να αλλάξει. Άρα και να χαρακτηριστεί αναθεωρητέο από αυτήν την Βουλή, αν περνάει από το δικό μας χέρι, από το χέρι της επόμενης κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν χρειάζεται να αλλάξει τίποτα στο άρθρο 3", δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας σαφές πως το θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει "κόκκινο" μεταξύ των δυο διεκδικητών της εξουσίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Το Μαξίμου μέσω των αλλαγών που θα προτείνει συνολικά θα βρει ακόμα μια ευκαιρία να θέσει τις διαχωριστικές γραμμές με τη γαλάζια παράταξη και να πιέσει το Κίνημα Αλλαγής να τοποθετηθεί, μετά και την επιστολή της Φωφης Γεννηματά προς τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με την αναγκαιότητα αναθεώρησης του Συντάγματος.

Η διαδικασία δίνει πολλά περιθώρια πολιτικών ελιγμών σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αφού και η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να διαμορφώσει τη στρατηγική της στα άρθρα που ενδεχομένως θέλει να βάλει τη δική της "σφραγίδα", όταν έρθει στην εξουσία, είτε με πλειοψηφία 180 είτε με 151 βουλευτές. Από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, που είναι από τους εισηγητές και συγγραφείς της πρότασης, στην εμπροσθοφυλακή θα βρεθούν οι νομικοί Νίκος Παρασκευόπουλος, Σπύρος Λάππας και Τασία Χριστοδουλοπούλου...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: