31.10.18

Προπαγάνδα επί πτώματος...

Την ώρα που επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στις δύο χώρες και να ερευνηθούν με τη συνδρομή και των ελληνικών αρχών τα πραγματικά περιστατικά που...
οδήγησαν στον θάνατο του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτες, πυκνώνουν τα μισαλλόδοξα σχόλια και η στοχευμένη παραπληροφόρηση σε μια προσπάθεια της ακροδεξιάς να εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεγονός.

Ως προς τις πραγματικές ειδήσεις, χθες εγκρίθηκε, έπειτα από παρέμβαση του ελληνικού προξενείου, το αίτημα της οικογένειας για εξέταση της σορού του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα από Ελληνα ιατροδικαστή.

Η οικογένεια είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή την πραγματογνωμοσύνη και από Ελληνα ιατροδικαστή, ωστόσο οι αλβανικές αρχές είχαν αρνηθεί, αρχικά επικαλούμενες γραφειοκρατικούς λόγους.

Επιπλέον, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, θεωρείται πολύ πιθανό η αλβανική αστυνομία να απαντήσει θετικά στις ελληνικές αστυνομικές αρχές που έχουν ζητήσει να παρακολουθήσει Ελληνας αστυνομικός τις έρευνες.

Εξάλλου, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας θα ερευνήσει τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του Κατσίφα, καθώς η δικογραφία διαβιβάστηκε χθες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, προσήλθε η αδελφή του θύματος και προσκόμισε την ταυτότητά του από την οποία προκύπτει ότι ο 35χρονος είχε ελληνική υπηκοότητα.

Η υπόθεση έρχεται στην Αθήνα λόγω αρμοδιότητας, καθώς αφορά Ελληνα υπήκοο για έγκλημα (κακούργημα) που έχει τελεστεί στην αλλοδαπή.

Πορεία στη Θεσσαλονίκη

Τρεις μέρες μετά τη ναζιστική σύναξη των χρυσαυγιτών στην Αθήνα έξω από την αλβανική πρεσβεία, στη Θεσσαλονίκη οι υπερπατριώτες άδραξαν και αυτοί την ευκαιρία. Διάφορα «πατριωτικά» και παραεκκλησιαστικά σωματεία της πόλης πραγματοποιούν σήμερα το απόγευμα πορεία που θα καταλήξει στο αλβανικό προξενείο στην οδό Τσιμισκή.

«Με αφορμή το πρόσφατο γεγονός του άδικου θανάτου του εθνομάρτυρα Κων/νου Κατσίφα, η ομοσπονδία πατριωτικών και ορθοδόξων σωματείων, μαζί με το παρατηρητήριο για τα δικαιώματα των Ελλήνων της Β. Ηπείρου, καλεί μαζικά τον κόσμο στην πορεία μνήμης που διοργανώνεται από το σωματείο Ιερός Λόχος», αναφέρεται στην επίσημη πρόσκληση.

Οι ίδιοι, αποσιωπώντας το καλάσνικοφ και τις 100 σφαίρες που κρατούσε το θύμα, καθώς και τις πρόσφατες αναρτήσεις του για την εθνικιστική ΜΑΒΗ και τα εγκλήματά της, καταγγέλλουν «τον κύκλο βίας και τρομοκρατίας που ασκεί συστηματικά το αλβανικό καθεστώς ώστε να εξαλείψει την παρουσία της ελληνικής μειονότητας από την προαιώνια εστία της».

Οι παλιές «καραβάνες»

Ομως η ακροδεξιά γραμμή υιοθέτησης του «εθνομάρτυρα» είχε χαραχτεί ήδη από τις πρώτες δύο μέρες που ακολούθησαν τον θάνατο του 35χρονου, από παλιές «καραβάνες» του χώρου.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επιχείρησε να συσχετίσει την υπόθεση με τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού το 1996, γράφοντας χαρακτηριστικά στο διαδίκτυο (twitter): «1996: Εκτελείται ο Σολωμός Σολωμού από Τούρκους. 2018: Εκτελείται ο Κων/νος Κατσίφας από Αλβανούς. Η Ελλάδα τι κάνει; Φοβάται και κοιμάται. 800.000 σιτίζει η Ελλάδα. Χιλιάδες συντάξεις στέλνουν στην Αλβανία. Η Ελλάδα κοιμάται...».

Ο Φαήλος Κρανιδιώτης είχε -η αλήθεια είναι- πιο συγκεκριμένες προτάσεις: «Να βομβαρδίσουμε το στρατόπεδο ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας. Κλειστά τώρα τα σύνορα να “ψοφήσουν της πείνας” τα φίδια του Ράμα οι ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ! Μόνο έτσι καταλαβαίνουν οι κατσαπλιάδες». Και σε ένα ακόμα κήρυγμα μίσους ο ίδιος σχολίασε: «Τον Κατσίφα τον αποκαλούν “τρελό” αυτοί που θεωρούν φυσιολογικό και ήρωα ένα πρεζόνι κλεπτομανή τραβεστί. Ευτυχώς που δεν σκότωσαν κανένα ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστη οι κατσικοκλεφτες δραγάτες του Ράμα, πχ κανένα πολυερωτικό bi που πιστεύει πως είναι τρανς κοάλα. Θα είχαμε τώρα γενική επιστράτευση».

Και ο Καλεντερίδης

Από την πλευρά του ο πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και αρθρογράφος της εφημερίδας «Δημοκρατία», Σάββας Καλεντερίδης, ήταν πιο... θεσμικός: «Οι Αλβανοί τον σκότωσαν “σαν το σκυλί στ’ αμπέλι” και πρέπει να πληρώσουν και μάλιστα ακριβά. Αν δεν το επιδιώξει και δεν το απαιτήσει η ελληνική κυβέρνηση, τότε η Ελλάδα θα γίνει για μια ακόμα φορά «ρεζίλι των σκυλιών», κατοχυρώνοντας τον τίτλο της πλέον ανυπόληπτης χώρας της Ευρώπης, που τον έχει κερδίσει ήδη με την πολιτική ανοιχτών συνόρων που υιοθέτησαν από το 2015 οι ανίδρωτοι ιδεοληπτικοί καταληψίες». Ο ίδιος εξηγεί πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη, για να καταλήξουμε αβίαστα στο εξής συμπέρασμα: Η αλβανική αστυνομία είχε τη δυνατότητα να τον περικυκλώσει, να εξαντληθούν τα πυρομαχικά του και στη συνέχεια να τον συλλάβουν». Βέβαια δεν συμφωνούν όλοι ότι δεν χρειάζεται να ξέρουμε τι έγινε.

«Νέα», Star

Σε γραμμή και ύφος «Ελεύθερης Ωρας» και «Μακελειού», τα χθεσινά «Νέα» είχαν πρωτοσέλιδο τις μη διασταυρωμένες μαρτυρίες που έκαναν λόγο για «εν ψυχρώ εκτέλεση» και για «δολοφονία του 35χρονου παρότι μπορούσαν να τον συλλάβουν».

Το ρεπορτάζ βασίζεται σε αφηγήσεις δύο ατόμων, του προέδρου του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών και του πρώην προέδρου της μειονότητας «Ομόνοια», οι οποίοι μετέφεραν αυτά που ακούνε από άλλους στην περιοχή.

Το τηλεοπτικό κανάλι Star πήγε ένα βήμα παραπέρα. Αναπαρήγαγε ένα κατασκευασμένο βίντεο που κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο, στο οποίο αναπτυσσόταν ο ισχυρισμός ότι ο Κατσίφας πρώτα συνελήφθη και μετά δολοφονήθηκε. Καμία απόδειξη δεν υπάρχει μέχρι στιγμής για τον παραπάνω ισχυρισμό.

Οπως μάλιστα αποκάλυψε η ιστοσελίδα ellinikahoaxes.gr, το συγκεκριμένο βίντεο προέρχεται από άσχετη σύλληψη άλλου ανθρώπου κάποιο βράδυ (ο θάνατος του Κατσίφα γίνεται μέρα, περίπου στις 16.00) στην περιοχή της Αλβανίας Σκόδρα, η οποία βρίσκεται 325 χιλιόμετρα βορειότερα από το χωριό Βουλιαράτες...

Κώστας Ζαφειρόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: