2.10.18

Οι συνέπειες ενός δημοψηφίσματος...

Η επόμενη ημέρα στην ΠΓΔΜ φαίνεται πως ξεπερνάει το δημοψήφισμα της Κυριακής χωρίς να το...
αγνοεί, καθώς υπάρχει μια δεύτερη, ουσιαστικότερη ανάγνωση των δεδομένων στη γειτονική χώρα.

Ο Ζόραν Ζάεφ ξεκινάει από σήμερα τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, σύμφωνα με όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η πρώτη φάση αυτής της διαδικασίας αφορά επαφές με όλους τους βουλευτές -και της αντιπολίτευσης-, για να διαπιστωθεί αν στη Βουλή μπορεί να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται, ώστε να αλλάξει το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτές οι επαφές θα ολοκληρωθούν σε ένα δεκαήμερο. Αν το τελικό αποτέλεσμα δεν αποδώσει τα προσδοκώμενα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Ζάεφ, η χώρα του θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές μέσα στον Νοέμβριο.

Το ενδιαφέρον στοιχείο σε αυτή την υπόθεση εδράζεται στο γεγονός ότι η εθνικιστική αντιπολίτευση, δηλαδή το VMRO, δεν ζήτησε εκλογές μετά το δημοψήφισμα ούτε σήκωσε το γάντι που πέταξε ο πρωθυπουργός της γείτονος, λέγοντας ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος, αν αποτύχει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Αν το VMRO θεωρούσε ότι το δημοψήφισμα αποτελεί ήττα για τον κ. Ζάεφ, δεν θα είχε κανέναν λόγο να αρνηθεί την πρόκληση. Τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Και αυτό το αντιλαμβάνονται οι αντίπαλοι του Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργού.

Το VMRO είχε δύο επιλογές στο δημοψήφισμα. Η μία ήταν να συμμετάσχει και να επιδιώξει την απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών μέσω της λαϊκής ψήφου.

Καταλαβαίνοντας εγκαίρως ότι θα χάσει, προτίμησε την αποχή. Ετσι του δινόταν η δυνατότητα να προσθέσει στην αποχή των δικών του ψηφοφόρων και αυτή περίπου εξακοσίων χιλιάδων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, που μονίμως καταγράφονται ως απέχοντες σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της ΠΓΔΜ.

Αυτοί είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους είτε οι αποβιώσαντες που δεν έχουν εκκαθαριστεί από τους εκλογικούς καταλόγους είτε οι μετανάστες που δεν μπορούν να ψηφίσουν. Με αυτό τον τρόπο υπερδιπλασίαζε αυτούς που είναι ενάντια στη συμφωνία.

Πρόκειται για πολιτική αλχημεία, που μόνο ως εντυπωσιασμός έχει αξία. Ακριβώς γ’ αυτό τον λόγο η πρωτοβουλία παραμένει στα χέρια του κ. Ζάεφ. Θα δούμε τι θα αποφέρει...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: