7.10.18

Δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος που εξαφανίστηκε στο προξενείο...


... λένε οι Τούρκοι ...
Για δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Χασόγκι που εξαφανίστηκε πριν από τέσσερις ημέρες αφού μπήκε στο κτήριο του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη κάνουν λόγο οι τουρκικές αρχές, σύμφωνα με...
δηλώσεις αξιωματούχων το Σάββατο.

«Το πρώτο συμπέρασμα της τουρκικής αστυνομίας είναι ότι ο κ. Χασόγκι δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Πιστεύουμε ότι η δολοφονία ήταν προμελετημένη και ότι στη συνέχεια το σώμα του απομακρύνθηκε από το προξενείο», δήλωσε ένας από τους δύο Τούρκους αξιωματούχους στο Reuters.

Οι τουρκικές πηγές δεν είπαν με ποιο τρόπο πιστεύουν ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε.

Πηγή από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε ότι ο Χάσχογκι σκοτώθηκε μέσα στην διπλωματική αποστολή και είπε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι αβάσιμες.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το Σάββατο έφτασε στην Κωνσταντινούπολη μια ομάδα Σαουδαράβων, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών, για να πάρει μέρος στην έρευνα για την εξαφάνιση του Χασόγκι.

Ο γενικός πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ αλ Οτάιμπι διαβεβαίωσε νωρίτερα πως η χώρα του προσφέρει όποια βοήθεια μπορεί στην έρευνα για τον Κασόγκι και απέρριψε τη σεναριολογία περί απαγωγής η δολοφονίας του.


Ο Χασόγκι, που ζούσε αυτοεξόριστος στην Ουάσινγκτον τον τελευταίο χρόνο, καθώς φοβόταν αντίποινα από το Ριάντ διότι επέκρινε τις πολιτικές του, μπήκε στο προξενείο για να ζητήσει να του δοθούν κάποια έγγραφα που χρειαζόταν για τον γάμου του, σύμφωνα με τη σύντροφο του, που τον περίμενε έξω από τη διπλωματική αποστολή. Από τότε τα ίχνη του εξαφανίστηκαν.

Μετά την εξαφάνιση του δημοσιογράφοι οι οι αρχές της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας δίνουν εντελώς αντιφατικές εκδοχές για το περιστατικό, με την Άγκυρα να λέει πως ο δημοσιογράφος είναι ακόμα μέσα στο προξενείο και το Ριάντ αντιθέτως να διαβεβαιώνει πως έφυγε από την διπλωματική αποστολή την ίδια ημέρα.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση. «Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τα δημοσιεύματα, αλλά τα παρακολουθούμε στενά», σημείωσε.

Πηγή προσκείμενη στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε ότι μια ομάδα 15 Σαουδαράβων, ανάμεσά τους και αξιωματούχοι, έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη με δύο αεροσκάφη και πήγαν στο προξενείο την ημέρα που βρισκόταν εκεί ο Χασόγκι και στη συνέχεια εγκατέλειψαν αμέσως τη χώρα.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η Άγκυρα προσπαθεί να εξακριβώσει τις ταυτότητές τους. Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu μετέδωσε επίσης ότι μια ομάδα Σαουδαράβων μετέβη για σύντομο χρονικό διάστημα στο προξενείο.

Η εξαφάνιση του Xασόγκι αναμένεται ότι θα βαθύνει ακόμα περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, οι σχέσεις των οποίων έχουν διαρραγεί αφότου η Τουρκία ανέπτυξε στρατεύματα στο Κατάρ πέρυσι σε ένδειξη υποστήριξης αφού οι γείτονες του εμιράτου στον Κόλπο, με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, του επέβαλαν εμπάργκο.
 skai.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: