19.10.18

Γιατί Βενετία και Νάπολη κινδυνεύουν να βυθιστούν;...

Οι εκτιμήσεις και πολύ περισσότερο οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για μεγάλη άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της...
υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι υπαρκτές και πλέον δεν θυμίζουν σενάρια χολιγουντιανής ταινίας.

Μια πρόσφατη έρευνα, ωστόσο, που διεξήχθη επί σειρά ετών από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κιέλου στη Γερμανία φέρνει ένα τέτοιο καταστροφικό σενάριο πολύ πιο κοντά μας χρονικά απ’ ότι υπολόγιζαν οι περισσότεροι. Συγκεκριμένα, σε περίπου 80 χρόνια από τώρα.

Σύμφωνα με τη έρευνα, κομμάτια της οποίας δημοσίευσε η DailyMail online, οι επιστήμονες πλέον έχουν αρχίσει και «δείχνουν» με σχετική βεβαιότητα τις παραθαλάσσιες πόλεις της Μεσογείου και σε άλλες χώρες από το φαινόμενο που αναμένεται να γιγαντωθεί τα επόμενα χρόνια.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μέσα στα επόμενα 80 χρόνια αντιμετωπίζουν Βενετία και Νάπολη. Στο χείλος της «βύθισης» βρίσκονται αρκετές ακόμη ιστορικές ιταλικές πόλεις, όπως η Ραβέννα, η αρχαία Πίζα, το Τσίνκουε Τέρρε (που συγκαταλέγεται μεταξύ των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco) αλλά κι η περιοχή του Δέλτα του ποταμού Πάδου στις ακτές της Αδριατικής.

Μάλιστα, η DailyMail δημοσίευσε έναν χάρτη (στον οποίο, ωστόσο, υπάρχουν αρκετά… γεωγραφικά λάθη), με τις περιοχές που βρίσκονται στην «επικίνδυνη ζώνη», αν όλα αυτά τα σενάρια επιβεβαιωθούν.

Ανάμεσα σε αυτές τις πόλεις βρίσκονται Κέρκυρα, Δήλος, Ρόδος και Πάφος η πόλη του Ντουμπρόβνικ στην Κροατία, η αρχαία Καρχηδόνα στην σημερινή Τυνησία, η Λευκή Πόλη στα περίχωρα του Τελ Αβίβ Ισραήλ αλλά και η Κωνσταντινούπολη!

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: