19.10.18

Κίνδυνος «μαύρου» στην περιφέρεια πριν τις εκλογές...

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, ενώπιον του προέδρου του ΕΣΡ και των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, η Digea δήλωσε πως η μεταφορά του ψηφιακού σήματος των...
περιφερειακών καναλιών είναι «ζημιογόνος» και θέλει να απαλλαγεί από αυτά! Η δήλωση έγινε στην πρόσφατη ημερίδα που οργάνωσε η ένωση ενημερωτικών περιφερειακών καναλιών, η ΕΕΤΕΠ στη Λαμία. 

Ο εκπρόσωπος της Digea ανέφερε πως θα μπορούσαν να αναλάβουν τα έξοδα της εκπομπής σήματος οι ίδιοι οι σταθμοί. Η δήλωση του προκάλεσε άμεση κινητοποίηση καθώς οι ιδιοκτήτες όχι μόνο συμφώνησαν να φύγουν από την πλατφόρμα της Digea που είναι κοστοβόρος αλλά δήλωσαν πως θα επιδιώξουν συναντήσεις με το ΕΣΡ και την ΕΕΤΤ προκειμένου να βρεθεί τρόπος απεμπλοκής από τη Digea.

Θυμίζουμε ότι η Digea πληρώνει με δόσεις για τις συχνότητες όλων των περιφερειακών καναλιών στις 13 Ζώνες το ποσό των 2.3 εκατ. ευρώ σε 15 χρόνια στην ΕΕΤΤ, ενώ τα ενοίκια για τη μεταφορά του σήματος τους, ανέρχονται από 1.200 ευρώ ως και 4.000 ευρώ το μήνα. Για τους περιφερειακούς σταθμούς της Αττικής το ενοίκιο φθάνει ετησίως και το ένα εκατ. ευρώ.

Τα περιφερειακά κανάλια ωστόσο αδυνατούσαν να πληρώσουν το υψηλό ενοίκιο και ήδη από το 2016, μέσω της ΕΕΤΕΤ είχαν ζητήσει αναθεώρηση της σύμβασης με τη Digea και μείωση του ενοικίου. Τα τέσσερα αυτά χρόνια έχουν βάλει λουκέτο περίπου 15 με 20 περιφερειακά κανάλια, εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής στη Digea ενώ τα περισσότερα χρωστάνε μεγάλα ποσά.

Η επίσημη παραδοχή του ιδιώτη πάροχου πως θέλει να απαλλαγεί από τη σύμβαση μεταφοράς του ψηφιακού σήματος των περιφερειακών καναλιών δημιουργεί νέα δεδομένα. Τα περιφερειακά κανάλια θέτουν ξανά το αίτημά τους να μεταφέρει το σήμα τους, «δωρεάν» ή έναντι μικρής αμοιβής η ΕΡΤ! 

Το ζήτημα άνοιξε ενόψει της τηλεοπτικής αδειοδότησης των περιφερειακών σταθμών αλλά και της λειτουργίας του ψηφιακού δικτύου της ΕΡΤ από τις αρχές του 2019. Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως για μια ακόμη φορά οι τηλεοπτικές άδειες στην περιφέρεια θα συζητηθούν ενόψει δημοτικών και περιφερειακών εκλογών!...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: