12.10.18

Πολύ αργά για δάκρυα Φώφη...

Eκπληκτοι όσοι παρακολουθούν- ακόμη- τον δημόσιο λόγο της Φώφης Γεννηματά την άκουγαν να αναφέρεται στο ενδεχόμενο τρικομματικής κυβέρνησης. Ήτοι και...
με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ενημερωμένοι κατάλαβαν. Αρχίζει να συνειδητοποιεί την απομόνωση στην οποία την οδηγεί η αποδοκιμασία της από τους Ευρωσοσιαλιστές για τον μονομερή προσανατολισμό προς τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη και την άρνησή της να συμμαχήσει με τις δυνάμεις της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης.

Αλλά είναι πολύ αργά για δάκρυα. Καθώς εγκλωβίσθηκε σε ρητορική κατά του Αλέξη Τσίπρα που πηγάζει από τα έντυπα του συγκροτήματος Μαρινάκη και τη ραδιοτηλεόραση του Αλαφούζου δυσκολεύεται να στραφεί σε διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαμόρφωση νέας πλειοψηφίας στη σημερινή Βουλή, χωρίς τον Καμμένο.

Δεν μπορεί όμως και να υιοθετήσει καθαρή αντιδεξιά πολιτική και να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Μητσοτάκη, καθώς έχει κάνει βήματα σ’ αυτή την κατεύθυνση και προσπαθεί να θολώσει τα νερά.

Αργά αλλά σταθερά η Φώφη υποκύπτει στα λάθη της. Είναι πλέον παγιδευμένη στους ολέθριους χειρισμούς της που την οδηγούν στην αγωνία μπαίνει δεν μπαίνει στη Βουλή το ΙΧ κόμμα προσπάθησε να δημιουργήσει. Πληρώνει ότι διέλυσε το ΠΑΣΟΚ με την παρότρυνση Σημίτη και τη συνδρομή ή την ανοχή στελεχών που αναδείχθηκαν από τον Ανδρέα Παπανδρέου, όπως ο Κ. Λαλιώτης, ο Κ. Σκανδαλίδης κ.α.. Με τον ήλιο στη μαρκίζα, θα ήταν σήμερα ο πωλών τοις μετρητοίς και θα διεκδικούσε αναδιάταξη στην αντιδεξιά παράταξη.

Ήταν το πρώτο βήμα από τρία βήματά της στην Οδό της Απωλείας. Το δεύτερο είναι η στρατολόγησή της εναντίον της απλής αναλογικής, παρότι ήταν από κάθε άποψη συμφέρουσα για το κόμμα της. Ήταν πράξη εναντίον της, με εμφανή πρόθεση να δώσει στον Μητσοτάκη 35 έδρες. Σήμερα ακούγεται ως αντινομία να μιλάει για «συνεννόηση», χωρίς αναλογικό σύστημα.

Το τρίτο βήμα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά έδρασε ήδη διαλυτικά: είναι η άρνησή της να στηρίξει τη λύση στο Σκοπιανό, ευθυγραμμιζόμενη με τον Μητσοτάκη που με τη σειρά του ευθυγραμμίζεται με τη φράξια Σαμαρά- Γεωργιάδη- Βορίδη, που έχουν πάρει το πάνω χέρι στη ΝΔ.

Με αυτή την επιλογή της η Γεννηματά έχασε ήδη το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη -που δεν άντεχε την αλαζονική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της στο εσωτερικό. Και όταν θα έλθει η συμφωνία στη Βουλή, λέγεται ότι θα χάσει τουλάχιστον δυο ακόμη βουλευτές. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος -για λόγους συνέπειας- και ο Δημήτρης Κρεμαστινός θα υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εν τω μεταξύ εναντίον της σ’ αυτό θέμα τάσσονται και ο Γ. Παπανδρέου με την ομάδα του, αλλά και ο Γ. Καμίνης και την αφήνουν να συνθλίβεται ανάμεσα στη μισαλλοδοξία του άξονα Βενιζέλου- Λοβέρδου και τη σκοτεινή σιωπή του Κ. Σημίτη.

Πρακτικά όλα αυτά σημαίνουν ότι το λεγόμενο Κινάλ αποσυντίθεται και μένει με τα φθαρμένα πρόσωπα παλαιοτέρων εποχών που ήδη δηλώνουν παρουσία στα ψηφοδέλτιά του. Το κλίμα το εσωτερικό του κόμματος είναι δραματικό και επιδεινώνεται διαρκώς. Η Γεννηματά και το περιβάλλον της- κάποιοι δακτυλοδεικτούμενοι από τα παλιά και συγγένειές της- προκαλούν διαρκώς φυγόκεντρες τάσεις. Στις εκλογές οι μισοί είναι αποφασισμένοι να στραφούν στον Μητσοτάκη γιατί μισούν τον Τσίπρα και οι άλλοι μισοί στον ΣΥΡΙΖΑ για τους αντίθετους λόγους.

Θα μείνουν μόνο οι μίζεροι και απαξιωμένοι μηχανισμοί των υποψήφιων βουλευτών που δεν έχουν επαφή πλέον με τις τοπικές κοινωνίες. Παρόλα αυτά η Φώφη ραδιουργεί ακόμη για να επιβάλλει τους οπαδούς της, να αποκλείσει από τη Βουλή τον εσωκομματικό της αντίπαλο Νίκο Ανδρουλάκη και να οδηγήσει σε αποκλεισμό τον Γ. Παπανδρέου– εκδικούμενη για το αντίστοιχο χουνέρι που της έκανε ο ίδιος πριν από χρόνια.

Κομματικοί παράγοντες λένε ότι την ενδιαφέρει και ο αποκλεισμός του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς τον θεωρεί βαρίδι. Εκ παραλλήλου βρίσκεται μπροστά στο πρόβλημα που της δημιουργεί η πίεση που δέχεται από πολλές πλευρές να τοποθετήσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικράτειας τον Βαγγέλη Βενιζέλο -που δεν εκλέγεται αλλιώς-, παρότι αντιλαμβάνεται ότι αυτό θα έχει εκλογικό κόστος.

Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι το λεγόμενο Κινάλ μένει προς το παρόν στη ζωή με τον δημοσκοπικά αναπνευστήρα που εξασφαλίζει από παλιά η Γεννηματά για τον εαυτό της. Αλλά, όταν αποσυνδεθεί για τις εκλογές, θα εκπνεύσει.

Είναι το φυσικό αποτέλεσμα της πορείας μιας κληρονόμου που τα έκανε όλα λάθος: την έβγαλαν το 2015 για να ανασυντάξει το ΠΑΣΟΚ και αυτή ξήλωσε τη μαρκίζα και προσπάθησε να στήσει δικό της κόμμα -σαν αποσκευή για τον προσωπικό δρόμο της. Τώρα καληνύχτα και καλή τύχη...

Γ. Λακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: