3.10.18

Η Ρωσία... αποδολαριοποιείται...

Το υπουργείο Οικονομίας, το υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας κατέθεσαν προτάσεις για την...
αποδολαριοποίηση της ρωσικής οικονομίας.

Οι προτάσεις αυτές, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Μαξίμ Ορέσκιν, αποσκοπούν στο να μειωθεί η εξάρτηση της ρωσικής οικονομίας από το δολάριο.

«Από την πλευρά μας, από το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα παρουσιάσαμε ορισμένες προτάσεις. Πρόκειται για κίνητρα, που καθιστούν τις συναλλαγές αυτού του είδους πιο αποτελεσματικές, πιο απλές και πιο βολικές για τις εταιρείες» δήλωσε ο Ορέσκιν , προσθέτοντας ότι η διαδικασία αυτή (της αποδολαριοποίησης-σ.σ) έχει ξεκινήσει και από τη Κίνα και άλλες χώρες και οι συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα αυξάνονται.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο Ορέσκιν, «για να είναι επωφελής από οικονομικής απόψεως και αποτελεσματική , έχει σημασία να υπάρξει αμοιβαία ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών αγορών και να μειωθούν … οι απώλειες που έχουν οι επιχειρήσεις και ο κόσμος όταν συναλλάσσονται με το εθνικό τους νόμισμα».

Νωρίτερα η ρωσική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να επιβάλει απαγορεύσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε δολάρια, ωστόσο μελετάει τρόπους για να μειωθεί η εξάρτηση της ρωσικής οικονομίας από το αμερικανικό νόμισμα.

Τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της ρωσικής τράπεζας VTB Αντρέι Κόστιν είχε δηλώσει ότι θεωρεί αναπόφευκτο για την Ρωσία και μια σειρά άλλες χώρες να προχωρήσουν στις συναλλαγές τους χρησιμοποιώντας το εθνικό τους νόμισμα και να αρνηθούν τις συναλλαγές με δολάρια, εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το δολάριο «σαν όπλο».

Ο Κόστιν επίσης παρουσίασε το δικό του σχέδιο για την αποδολαριοποίηση στη Ρωσία, το οποίο προβλέπει μια εσπευσμένη μετάβαση στη χρήση άλλων νομισμάτων ( ευρώ, γιουάν, ρουβλι) στις εμπορικές συναλλαγές που αφορούν τις εξαγωγές και εισαγωγές με ξένες χώρες και την μεταφορά της έδρας των μεγαλύτερων ρωσικών ομίλων στην Ρωσία.

Τις προτάσεις αυτές υποστήριξαν ο Ορέσκιν, αλλά και ο υφυπουργός Οικονομικών Αλεξέι Μοϋσέγιεφ, ο οποίος είχε υπογραμμίσει ότι δεν τίθεται ζήτημα πλήρους απαγόρευσης του δολαρίου στην Ρωσία, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία μπορεί να σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στην αποδολαριοποίηση έπειτα από 1,5 -2 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: