1.10.18

Το «θολό» μήνυμα στην ΠΓΔΜ...

...και η επόμενη ημέρα της κυβέρνησης...

Προσηλωμένο στον αρχικό του στόχο, που είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και η ψήφισή της από την ελληνική Βουλή, παραμένει το Μαξίμου παρά το...
“θολό” αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να επικοινώνησε αμέσως χθες το βράδυ με τον Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να τον στηρίξει και να τον συγχαρεί για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας, ωστόσο το μη ξεκάθαρο μήνυμα είναι φανερό πως προκαλεί εύλογη αμηχανία και αβεβαιότητα για τη διαδικασία από εδώ και πέρα.

Παρά το μεγάλο ποσοστό του “ναι”, η αποχή ήταν ο μεγάλος κερδισμένος του χθεσινού δημοψηφίσματος κάνοντας το έργο του Ζόραν Ζάεφ ακόμα πιο δύσκολο από εδώ και πέρα. Την πλειοψηφία επί των ψηφισάντων επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, δείχνοντας τον δρόμο που θα ακολουθήσει και στέλνοντας τη συμφωνία, σε πρώτη φάση, στη Βουλή της χώρας του. 

Το αποτέλεσμα, όμως δεν βολεύει και το Μέγαρο Μαξίμου να οργανώσει με σαφήνεια τα επόμενα βήματά του. Η δυσαρμονία με τους ΑΝΕΛ φάνηκε από τις πρώτες ώρες που το αποτέλεσμα στη γειτονική χώρα έγινε γνωστό. Ο Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε δικαιωμένος για τη χαμηλή συμμετοχή και εκτιμάται πως θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το αποτέλεσμα, προκειμένου να ενισχυθεί όλο το επόμενο διάστημα. “Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδόρησαν, τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάσει του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία”, έγραφε ο υπουργός Άμυνας στο twitter. 

Οι ΑΝΕΛ υποστηρίζουν πως “δεν υπάρχει συμφωνία” και χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Εpsilon ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θεόδωρος Τοσουνίδης απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ δήλωνε πως “δεν θα έπρεπε να ανατραπεί η κυβέρνηση για ένα ζήτημα που δεν υπήρξε”.

Όλα δείχνουν πως η κόντρα του Πάνου Καμμένου με τον Νίκο Κοτζιά δεν θα τελειώσει εδώ με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε να  επισημαίνει την αντίφαση της μεγάλης αποχής των Σκοπιανών πολιτών με την παράλληλη συντριπτική υπεροχή του «ναι» μεταξύ αυτών που προσήλθαν για να ψηφίσουν νομιμοποιώντας το δημοψήφισμα.  "Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας" επισημαίνεται στην ανακοίνωση. 

Το σενάριο που θέλει τον Ζόραν Ζάεφ να ολοκληρώνει τη διαδικασία στη Βουλή και να αλλάζει το Σύνταγμά του, είναι αυτό στο οποίο υπολογίζει το Μαξίμου άσχετα αν ο Πάνος Καμμένος έχει υποστηρίξει πως θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Στην Ηρώδου Αττικού εξακολουθούν να πιστεύουν πως ο τελικός απολογισμός από την επίλυση του ονοματολογικού μετά από 25 χρόνια θα είναι θετικός.

Πιθανή αποτυχία του Ζόραν Ζάεφ περιπλέκει τα πράγματα, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει που θα οδηγήσει μια εκλογική διαδικασία στη γειτονική χώρα με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να παρακολουθούν με μεγάλο σκεπτικισμό τις διαδικασίες. Το θετικό για το Μαξίμου σε αυτή την περίτπωση είναι πως ο ορίζοντας για την ολοκλήρωση της τετραετίας, που πολλά κυβερνητικά στελέχη θεωρούν αναγκαία, θα είναι ανοιχτός με την κυβέρνηση να μπορεί να υποστηρίζει πως “έκανε το καθήκον της”. Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα εκμεταλλευτεί το γεγονός πως οι πολίτες της ΠΓΔΜ δεν στήριξαν τη λύση που βρήκαν ο Νίκος Κοτζιάς με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ για να αντικρούσει τα επιχειρήματα της ΝΔ πως η συμφωνία ευνοούσε μόνο τους γείτονες.

Οι σκληροί τόνοι που χρησιμοποίησε η ΝΔ στη χθεσινή της ανακοίνωση καταδεικνύουν την πόλωση στην οποία θα κινηθεί η πολιτική αντιπαράθεση τις επόμενες ημέρες μεταξύ των δυο διεκδικητών της εξουσίας. Το Μαξίμου, λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο θέλοντας να καταγραφούν οι πρώτες αντιδράσεις στη γειτονική χώρα και η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Ζόραν Ζάεφ πως δεν ανατρέπονται τα σχέδιά του για την ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στη χώρα του...

Αντώνης Αντζολέτος

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: