10.10.18

Προσδεθείτε...

Είναι σίγουρο ότι οι εξελίξεις που σημειώνονται δεν είναι καλές.

Είναι κακές.

Και...
στο χρηματιστήριο και στις τράπεζες και στα ομόλογα.

Και πάνω απ' όλα στην Ιταλία.

Η σύγκρουση της Ρώμης με τις Βρυξέλες ανεβάζει τον πυρετό και στην Αθήνα.

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι δεν μπορεί να είναι ελαστικοί με τους Έλληνες και αυστηροί με τους Ιταλούς.

Εάν παραμείνουν, όπως μέχρι στιγμής λένε, ανυποχώρητοι στα αιτήματα της ιταλικής κυβέρνησης είναι δύσκολο να δώσουν, για παράδειγμα, το πράσινο φως στην ελληνική για τις συντάξεις.

Είναι βέβαιον ότι οι Ιταλοί θα φέρνουν ως παράδειγμα την (καλή) μεταχείριση που επιφυλάσσει η Κομισιόν και η Μέρκελ στον Τσίπρα για να ζητήσει να επιδείξουν αντίστοιχη και στους ίδιους.

Αν οι Βρυξέλες δεν υποχωρήσουν και η Ρώμη επιμείνει στις θέσεις της ο κίνδυνος να σκληρύνουν οι εταίροι-δανειστές απέναντι και στη χώρα μας είναι μεγάλος.

Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να έλθει σε σύγκρουση με τους ξένους για τις συντάξεις.

Έχοντας ανεβάσει τόσο υψηλά τον πήχυ της μη περικοπής τυχόν υπαναχώρηση ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία και εκλογική πανωλεθρία.

Και αποκλείεται η κυβέρνηση να το κάνει.

Στο μόνο που μπορεί -και πρέπει- να ελπίζει είναι Βρυξέλες και Ρώμη να τα βρούν κάνοντας αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Βεβαίως, επειδή υπάρχουν και οι ευρωεκλογές είναι δύσκολο να εξευρεθεί συμβιβασμός καθώς το "μαύρο μέτωπο" Σαλβίνι - Λεπέν επιθυμεί τη σύγκρουση και τη διάλυση της ευρωζώνης προκειμένου οι εθνικολαϊκιστικές έως και φασίζουσες δυνάμεις να κυριαρχήσουν στην ΕΕ.

Η εξέλιξη της σύγκρουσης Ρώμης - Βρυξελών είναι επόμενο να επηρεάζει τις τιμές των ομολόγων και των μετοχών.

Και όπως πάντα τη νύφη την πληρώνουν οι αδύναμοι.

Και ο πιο αδύναμος κρίκος στην ευρωζώνη είμαστε εμείς.

Το χρηματιστήριο βρίσκεται στα Τάρταρα.

Τα ομόλογα εάν επιχειρούσαμε να βγούμε σήμερα στης αγορές το πιθανότερο είναι πως το επιτόκιο δανεισμού (που τώρα είναι στο 4,6% ) θα ήταν απαγορευτικό αφού μάλλον θα ξεπερνούσε το 5,3%.

Η απόλυτη καταστροφή, ειδικά αν αναγκαζόμασταν να χρησιμοποιήσουμε το "μαξιλάρι" για να ενισχυθούν οι τράπεζες οι οποίες, στο ΧΑ, έχουν εξαερωθεί και οι οποίες θα περιέλθουν σε κατάσταση νεκροφάνειας σε περίπτωση που χρειαστούν, εξαιτίας και των κόκκινων δανείων, και νέα ανακεφαλαιοποίηση,

Προσώρας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος, εάν δεν σταματήσει η πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο, είναι να φοβηθούν οι καταθέτες και να επιχειρήσουν τις επόμενες ημέρες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες.

Η επιστροφή στο πρώτο εξάμηνο του 2015 θα είναι χειρότερος εφιάλτης καθώς τώρα δεν υπάρχει και το σωσίβιο του Προγράμματος Διάσωσης.

Στην περίπτωση αυτή η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και η μη ύπαρξη δοκών αντιστήριξης θα αποδειχθεί ότι ήταν μια καταστροφική πράξη και οι ευθύνες όσων, χωρίς σωφροσύνη, τα αποφάσισαν εξυπακούεται ότι θα είναι πολύ μεγάλες.

Η αυξανόμενη ρευστότητα είναι το κυρίαρχο στοιχείο του νέου τοπίου στην οικονομία και είναι λογικό -σε συνδυασμό με το Μακεδονικό, την επαπειλούμενη κατάρευση της ΔΕΗ, αλλά και τις "νεφώσεις" που παρατηρούνται είτε σε προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις είτε στη διερεύνηση σκοτεινών υποθέσεων του παρελθόντος- να συμπεράνουμε ότι θα οδηγηθούμε σε πολιτική πύκνωση, η οποία μπορεί να απειλήσει ευθέως και την κυβερνητική σταθερότητα.

Στην περίπτωση αυτή οι εξελίξεις ενδέχεται, εξ ανάγκης, να επισπευσθούν.

Και με τη φωτεινή επιγραφή, του αεροσκάφους που λέγεται Ελλάς, να γράφει: Προσδεθείτε...

Νίκος Φελέκης


Δεν υπάρχουν σχόλια: