28.10.18

"Οι Τούρκοι θα κάνουν μία γεώτρηση για το θεαθήναι"...


"Η Τουρκία μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με σημείο αναφοράς την προβλεπόμενη γεώτρηση που θα κάνει η Exxonmobil στην περιοχή, πρόκειται να αυξήσει την ένταση. Και δεν είναι μόνο ο «Πορθητής». Είναι...
σε όλη την περιοχή από την Κρήτη έως την Κύπρο", εκτίμησε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος, στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά.

Ο Συρίγος ανεφερε, πως, στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως θα δημοσιευτούν χάρτες με περιοχές που η Τουρκία θα εκχωρεί για έρευνες και θα βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ίσως και νοτίως της Κρήτης.

«Πάγια στάση της Τουρκίας είναι όταν δημιουργεί ένταση δεν εντοπίζει μόνο ένα σημείο αλλά το απλώνει σε όλη την περιοχή. Οπότε θα έχουμε ένταση από την Κύπρο έως την Κρήτη», είπε.  

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου τόνισε, πως, η απάντηση στην Τουρκία είναι αεροναυτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή μεγάλων δυνάμεων που στέλνουν μήνυμα στην Άγκυρα πως είναι απομονωμένη.

Εκτίμησε επίσης, πως, οι Τούρκοι δεν έχουν τη δυνατότητα να τρυπήσουν (σ.σ. να κάνουν γεώτρηση). Εξήγησε πως «δεν έχουν μπορέσει να βρουν το προσωπικό το οποίο χρειάζεται για αυτό το σκάφος. Είναι ένα σκάφος τελευταίας τεχνολογίας, φτιάχτηκε το 2013 και στοίχησε 850 εκατ. δολάρια. Οι Τούρκοι το αγόρασαν κοψοχρονιά αλλά χρειάζεται εξαιρετικά εξειδικευμένο προσωπικό. (….) Θα κάνουν για το θεαθήναι μία γεώτρηση»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: