19.10.18

Έβγαλαν μαχαίρια Σαλβίνι και Ντι Μάιο...

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ιταλία, με την χώρα να βρίσκεται σε εσωτερική πολιτική κρίση την ώρα που η απόδοση του...
ελληνικού 10ετούς ομολόγου εκτοξεύεται.

Η Κομισιόν απέστειλε επιστολή στη Ρώμη το βράδυ της Πέμπτης, προειδοποιώντας πως ο προϋπολογισμός του 2019 παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση Κόντε έχει διορία μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 22/10 να απαντήσει στην Κομισιόν.

Την ώρα που ο Ιταλός πρωθυπουργός διαπραγματευόταν με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τον προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες, επιχειρώντας να τους πείσει ότι αποτελεί ένα σχέδιο βάσιμο και αξιόπιστο, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο συγκρούονταν με συνεχείς δηλώσεις στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα για το μέτρο της φορολογικής αμνηστίας.

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Ντι Μάιο κατήγγειλε ότι με κάποια «σκοτεινή παρέμβαση» μετά το υπουργικό συμβούλιο προστέθηκαν μέτρα τα οποία ευνοούν την νομιμοποίηση ποσών που μπορεί να προέρχονται από «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος». Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, το θέμα είναι πολιτικό.

«Εάν ένα θέμα είναι πολιτικό πρέπει να υπάρξει και μια πολιτική διευθέτηση. Το κατάλληλο μέρος είναι το υπουργικό συμβούλιο, αλλά μπορεί να προηγηθεί μια σύνοδος κορυφής. Το spread έχει ενισχυθεί γιατί οι αγορές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι συμπαγής», εκτίμησε ο Ντι Μάιο.

Ο ίδιος δήλωσε έτοιμος να πληροφορήσει σχετικά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Η Λέγκα του Σαλβίνι αντέδρασε, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ουδεμία «περίεργη παρέμβαση» και ότι το σύνολο των μέτρων εγκρίθηκε από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουσέπε Κόντε γνωστοποίησε ότι θα ξαναδιαβάσει με προσοχή, «άρθρο προς άρθρο», τα φορολογικά μέτρα. Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης συγκάλεσε νέο υπουργικό συμβούλιο για το Σάββατο.

«Εκτοξεύεται» το 10ετές μετά την επιστολή της Κομισιόν

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν, μετά την επιστολή της Κομισιόν η οποία κάνει λόγο για «άνευ προηγουμένου» παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019.

Σήμερα η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 3,72%, ενώ τo spread ενισχύεται στις 336 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5,5 ετών.

Στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB υποχωρεί 1,6% στις 18.796 μονάδες, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι τράπεζες.

Η κρίση στην Ιταλία ασκεί μεγάλη πίεση και στην ελληνική αγορά, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να σκαρφαλώνει και πάλι στο 4,474% με άνοδο 1,16% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο

Ντάισελμπλουμ: Έρχεται σύγκρουση ΕΕ - Ιταλίας

Προς σύγκρουση οδεύουν Ιταλία και ΕΕ με αφορμή τον προϋπολογισμό της πρώτης, εκτίμησε ο ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ, μιλώντας στο CNBC. Όπως ανέφερε μια ιταλική κρίση θα ισοδυναμούσε με έκρηξη για την οικονομία της χώρας και θα είχε σοβαρές συνέπειες για το ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

«Εάν η ιταλική κρίση εξελιχθεί σε μια μείζονα κρίση, αυτή κυρίως θα εκραγεί στην ιταλική οικονομία και δεν θα εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Λόγω του τρόπου με τον οποίο χρηματοδοτούνται η ιταλική οικονομία και οι ιταλικές τράπεζες, θα υπάρξει μια έκρηξη στο εσωτερικό παρά μια έκρηξη στο εξωτερικό» τόνισε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος υποστήριξε ότι η Κομισιόν δεν είχε άλλη εναλλακτική από το να γυρίσει πίσω στη Ρώμη τον προϋπολογισμό του 2019, ζητώντας να υπάρξουν βελτιώσεις καθώς υπάρχει σαφής παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Επιστολή Κομισιόν προς Ρώμη: «Άνευ προηγουμένου» η παρέκκλιση

Στην επιστολή που απέστειλαν οι Βρυξέλλες, γίνεται αναφορά σε «παρέκκλιση χωρίς προηγούμενο από το Σύμφωνο Σταθερότητας, η οποία αγγίζει το 1,5% σε ότι αφορά τους συμφωνημένους στόχους».

Μια παρέκκλιση η οποία «θέτει σε κίνδυνο την μείωση του ιταλικού δημόσιου χρέους, που αγγίζει το 132% του ΑΕΠ», όπως αναφέρεται.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, στο ιταλικό υπουργείο οικονομικών, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί – ο οποίος παρέδωσε την επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία - τόνισε ότι «η Επιτροπή δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο των μέτρων του προϋπολογισμού, αλλά αυτό που την ενδιαφέρει είναι με ποιο τρόπο τα μέτρα αυτά θα χρηματοδοτηθούν».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, βάσει των οποίων ο διάλογος με την Ρώμη θα συνεχιστεί».

Ο Ιταλός υπουργός οικονομικών τόνισε ότι ο προσωπικός του διάλογος με τον Γάλλο επίτροπο και με όλη την Επιτροπή πραγματοποιείται σε άριστο κλίμα και με αυτό τον τρόπο πρόκειται να συνεχιστεί.

Rathbones: Η κρίση στην Ιταλία απειλεί ολόκληρο το ευρωπαϊκό project

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για την ΕΕ να τους δώσει κάποια ελευθερία και να τους επιτρέψει να έχουν κάποιους είδους ελλείμματος» δήλωσε ο αναλυτής της Rathbones, Bryn Jones, στο CNBC και πρόσθεσε ότι στην πραγματικότητα, οι Ιταλοί είναι σε πολύ ισχυρή διαπραγματευτική θέση.

Μάλιστα, προειδοποίησε όταν εάν με κάποιο τρόπο η Ιταλία εκτοξευθεί από την Ευρώπη, θα πεθάνει ολόκληρο το ευρωπαϊκό project.

«Πρέπει να είναι αρκετά λογικοί» τόνισε αναφερόμενος στην ΕΕ...

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: