19.10.18

Κοινοβουλευτικό θρίλερ στα Σκόπια...

Χαρακτήρα πολιτικού και κοινοβουλευτικού θρίλερ αποκτά η συζήτηση στη Βουλή των Σκοπίων για τη συμφωνία των...
Πρεσπών.

Όπως μετέδωσαν, νωρίτερα, σκοπιανά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία 2/3 στην Βουλή, για τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα, τις πληροφορίες αναμετέδωσε και το κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ωστόσο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του VMRO Αντόνιο Μιλόσοσκι, εμφανίστηκε περιστοιχισμένος από σχεδόν 30 βουλευτές της αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνοντας τη διαφωνία τους στη συνταγματική αλλαγή και τις Πρέσπες και ζητώντας να ξεκινήσει άμεσα η ψηφοφορία στη Βουλή προκειμένου να δει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Η συζήτηση και η ψηφοφορία ήταν προγραμματισμένες να αρχίσουν στις 16:00 ώρα Ελλάδος, μετά από μία αρχική καθυστέρηση τεσσάρων ωρών. Μέχρι αυτή την ώρα, ωστόσο, η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει, καθώς προφανώς οι διεργασίες στο παρασκήνιο είναι έντονες και ο Ζάεφ προσπαθεί να διασφαλίσει τις αναγκαίες ψήφους, η διαδικασία καθυστερεί.

Εφόσον η πρώτη ψηφοφορία είναι επιτυχής, τότε θα ακολουθήσουν στις επόμενες 20 ημέρες ακόμη δύο, οι οποίες θα πρέπει, επίσης, να οδηγήσουν σε πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η Συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Σημειώνεται ωστόσο πως αν τελικά ο Ζάεφ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τις ψήφους των 80 από τους 120 βουλευτές, θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, με πιθανότερη περίοδο διεξαγωγής τους το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Διεθνείς πιέσεις υπέρ του «ναι»

Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα και ιδίως η Ουάσινγκτον παρακολουθεί τις εξελίξεις στα Σκόπια με τεράστιο ενδιαφέρον. Μάλιστα, τη Δευτέρα θα μεταβεί στη χώρα ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Πάλμερ με ατζέντα τη στήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών και τη σημασία των μεταρρυθμίσεων στη γειτονική χώρα.

Σημειώνεται πάντως ότι γενικά η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ κρίνεται από τους δυτικούς ως απογοητευτική, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η δυναμική αυτή θα υποχωρήσει κι άλλο.

Ο κ. Πάλμερ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επαφές που πιθανότατα θα έχει με εκπροσώπους των υπόλοιπων κομμάτων, κυρίως του VMRO. Ο κ. Πάλμερ, εκτός απροόπτου, θα επισκεφθεί και την Αθήνα στο πλαίσιο αυτής της φάσης του ταξιδιού του.

Εν τω μεταξύ, χθες, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων της ΠΓΔΜ (ΜΙΑ), ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε. Βλαντιμίρ Τσιζόφ είπε ότι «η διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό θα μπορούσε να έχει λυθεί πολύ νωρίτερα. Θα πρέπει να επιλυθεί τώρα, αλλά όχι ως παρακλάδι της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ»...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: