9.10.18

Ο κ. Στουρνάρας έχει διαλέξει στρατόπεδο...

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έσπασε τη σιωπή του. Δεν την έσπασε βέβαια για να σχολιάσει όσα συμβαίνουν εδώ και...
μία εβδομάδα στο Χρηματιστήριο. Κάτι τέτοιο θα ήταν εκτός του... θεσμικού ρόλου του. Την έσπασε για να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ μας για την ανοιχτή συνάντηση που είχε στις 20 Σεπτεμβρίου με πρέσβεις και επενδυτές σχετικά με την πορεία της οικονομίας.

Σε αυτή τη συνάντηση ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της τήρησης των συμφωνηθέντων με τους δανειστές, πράγμα που σημαίνει ότι διαφωνεί με την προσπάθεια της κυβέρνησης να ακυρωθεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, ενώ επανέφερε την πρότασή του για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Ο κ. Στουρνάρας είναι τραπεζίτης και προφανώς τον ενδιαφέρει η ευημερία των αριθμών. Την κυβέρνηση, όμως, πρέπει να την ενδιαφέρει και η ανακούφιση του δοκιμαζόμενου, εδώ και οχτώ χρόνια, λαού. Κάπου εδώ, λοιπόν, προκύπτει η βασική διαφωνία των νεοφιλελεύθερων οικονομικών του κ. Διοικητή με την άσκηση στοιχειώδους κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει βέβαια τον κ. Στουρνάρα για ανακολουθία στα όσα πρεσβεύει. Ολο το προηγούμενο διάστημα και πριν βγει η χώρα από τα Μνημόνια ήταν εκείνος που με τις παρεμβάσεις του επιχειρούσε να ακυρώσει το κυβερνητικό αφήγημα περί καθαρής εξόδου. Είναι γνωστό άλλωστε ότι είχε ταχθεί υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής, σε απόλυτη αρμονία με δημοσιεύματα των αντιπολιτευτικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία επιχειρούσαν να προβάλουν εμπόδια στη διαδικασία λήξης του προγράμματος με τους δανειστές.

Εχει γραφτεί πως ο κ. Στουρνάρας δεν θα έλεγε όχι σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση τεχνοκρατών, οι οποίοι θα αναλάμβαναν τα ηνία της χώρας. Είναι επίσης πιθανό το ενδεχόμενο να επιθυμεί να επανέλθει στην πολιτική μετά τη λήξη της θητείας του.

Ωστόσο, για να επανέλθουμε στο θέμα της σιωπής του, θα μπορούσε εδώ και μία εβδομάδα να έχει κάνει μια γενική δήλωση για το τραπεζικό σύστημα. Η θεσμική θέση τού επιτρέπει να δηλώσει πως οι συστημικές τράπεζες κρίθηκαν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες μετά τα αυστηρά stress tests στα οποία υποβλήθηκαν πριν από λίγους μήνες. Δεν το έκανε, και αυτό είναι πολιτική επιλογή...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: