12.10.18

Crash test για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας...

...Ενώπιον δικαστηρίου ο πάστορας Μπράνσον...

Ακόμη ένα κρίσιμο τεστ για τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ θα γίνει σήμερα, καθώς ο Αμερικανός πάστορας, Άντριου Μπράνσον, ο οποίος έχει τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό από την...
Άγκυρα, θα προσαχθεί εκ νέου ενώπιον τακτικού δικαστηρίου.

Η διπλωματική κρίση που τροφοδοτήθηκε από την υπόθεση Μπράνσον μεταξύ των δύο συμμάχων στο NATO προκάλεσε την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και εξέθεσε την ευπάθεια της τουρκικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ακροαματικών διαδικασιών, το δικαστήριο αρνήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις να απελευθερώσει τον πάστορα, όμως οι οικείοι του και η αμερικανική κυβέρνηση μοιάζουν να διακατέχονται από αισιοδοξία ενόψει της σημερινής συνεδρίασης.

Αν ο κατ' οίκον περιορισμός και η απαγόρευση εξόδου από την τουρκική επικράτεια που έχουν επιβληθεί στον Μπράνσον δεν αρθούν σήμερα, η βέβαιη απάντηση της Ουάσινγκτον και η αντίδραση των αγορών ενδέχεται να καταφέρουν νέο πλήγμα στην τουρκική οικονομία.

Στον πάστορα Μπράνσον, ο οποίος διηύθυνε μια μικρή προτεσταντική εκκλησία στη Σμύρνη, επιβλήθηκε στα τέλη του Ιουλίου κατ' οίκον περιορισμός, μετά την προφυλάκισή του για ενάμιση χρόνο, καθώς διώκεται για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και για «κατασκοπεία». Ο ιερωμένος απορρίπτει συλλήβδην το κατηγορητήριο.

Εάν κριθεί ένοχος, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 35 ετών.

Την υπόθεσή του παρακολουθούν στενά οι αμερικανοί συντηρητικοί χριστιανοί, σημαντική μερίδα της εκλογικής βάσης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τον Μπράνσον έναν «έξοχο χριστιανό πάστορα» και έναν «πατριώτη» που κρατείται, αναίτια κατ' αυτόν, «όμηρος».

Ο Πομπέο ελπίζει ότι η Άγκυρα θα απελευθερώσει σύντομα τον Μπράνσον

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ευαγγελικός χριστιανός όπως και ο Μπράνσον, έχει επίσης αναφερθεί επανειλημμένα στον πάστορα δημόσια.

Όταν το δικαστήριο αρνήθηκε να απελευθερώσει τον πάστορα στην προηγούμενη ακροαματική διαδικασία, τον Ιούλιο, η Ουάσινγκτον ανέβασε κατακόρυφα τον τόνο και επέβαλε σειρά κυρώσεων στην Τουρκία.

Τη 10η Αυγούστου ιδίως, η Ουάσινγκτον διπλασίασε τους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Τουρκία, μέτρο το οποίο η Άγκυρα ανταπέδωσε αμέσως, παίρνοντας μέτρα ισόποσης αξίας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Η ακροαματική διαδικασία θα αρχίσει περί τις 10:00 (ώρα Ελλάδας) στο δικαστήριο, στην Αλιάγα, βόρεια της Σμύρνης.

«Ζητούμε να αρθεί ο δικαστικός έλεγχος, συμπεριλαμβανομένων του κατ' οίκον περιορισμού και της απαγόρευσης εξόδου από την επικράτεια», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του πάστορα, ο Τζεμ Χαλαβούρτ.

«Πιστεύουμε εξαρχής ότι δεν υπάρχει (...) κανένα ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο εναντίον του στην υπόθεση αυτή», πρόσθεσε.

Αφού επισκέφθηκε τον πάστορα την περασμένη εβδομάδα, διαβεβαίωσε ότι «είναι καλά στην υγεία του» και ότι το ηθικό του είναι υψηλό, αλλά «προφανώς» διακατέχεται από «ανυπομονησία», θέλει να τελειώσει η μακρά περίοδος κράτησής του.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Χαλαβούρτ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας για να επιτύχει την απελευθέρωση του πάστορα. Σημείωσε πως αναμένει ότι «θα δοθεί μια προτεραιότητα» στην υπόθεση, αλλά προειδοποίησε πως «η έκδοση οριστικής απόφασης ίσως πάρει μήνες».

«Κράτος δικαίου»

Τα δύο μέρη επέδειξαν πρόσφατα την πρόθεσή τους για την αποκλιμάκωση της κρίσης, με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να δηλώνει ότι ελπίζει πως ο πάστορας θα αφεθεί ελεύθερος, κάτι που τόνισε πως θα αποτελούσε «σημαντικό βήμα», και τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκφράζει την ελπίδα ότι η σχέση με την Ουάσινγκτον θα βελτιωθεί.

Για τον Αμπντουλκαντίρ Σελβί, Τούρκο δημοσιογράφο προσκείμενο στην κυβέρνηση που αρθρογραφεί στην εφημερίδα Hürriyet, είναι πολύ πιθανό ο πάστορας να αφεθεί ελεύθερος.

«Αν ο Μπράνσον απελευθερωθεί, όπως αναμένεται, η πολιτική διάσταση της κρίσης που ξεκίνησε ο Τραμπ τη 10η Αυγούστου θα έχει επιλυθεί», έγραψε τη Δευτέρα.

«Πιστεύω ότι αυτή η υπόθεση θα λάβει τέλος και ότι ο πάστορας θα αφεθεί ελεύθερος, λαμβανομένου υπόψη του χρόνου που πέρασε ήδη στη φυλακή», συμπλήρωσε ο Σελβί.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι θέλει «να επιλυθούν τα προβλήματα με τις ΗΠΑ το ταχύτερο δυνατόν», ωστόσο επέκρινε την αμερικανική «στρεβλή προσέγγιση» που κατ' αυτόν «συνίσταται στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της χώρας μας με πρόσχημα την υπόθεση ενός πάστορα που δικάζεται για τις σχέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις».

«Η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου, δεν μπορώ επομένως να παρέμβω στη δικαιοσύνη», επανέλαβε εξάλλου ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας στον Τύπο την Πέμπτη.

«Όποια κι αν είναι η απόφαση της δικαιοσύνης, θα τη σεβαστώ. Αυτοί που εκφράζονται για αυτή την υπόθεση πρέπει επίσης να σεβαστούν την απόφαση της δικαιοσύνης» της Τουρκίας, συμπλήρωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: