22.10.18

«Μέσω skype» η δολοφονία του Κασόγκι...


Μία ημέρα πριν από την ομιλία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα σοβαρά στοιχεία για την υπόθεση Κασόγκι, το πρακτορείο Reuters έρχεται να αποκαλύψει τον...
άνθρωπο που φέρεται να κρύβεται πίσω από την οργάνωση της δολοφονίας του γνωστού δημοσιογράφου.  

Σύμφωνα με το πρακτορείο, πρόκειται για τον 40χρονο Saud al-Qahtani. Μεταξύ άλλων, είναι αυτός που βρίσκεται πίσω από τα κοινωνικά δίκτυα του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, που έχει οργανώσει τη συλλήψη εκατοντάδων ατόμων που βρίσκονται στην ελίτ της χώρας του, που συντέλεσε στην απαγωγή του πρωθυπουργού του Λιβάνου... Και που, σύμφωνα με δύο πηγές πληροφοριών (μία από την Τουρκία και μία από τη Σαουδική Αραβία), οργάνωσε τη βίαιη δολοφονία του Κασόγκι στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης, δίδοντας εντολές μέσω... Skype.

Ο al-Qahtani αποτελεί έναν από τους κορυφαίους συνεργάτες του 33χρονου Σαουδάραβα πρίγκιπα-διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Το περασμένο Σάββατο, κρατικά ΜΜΕ της Σ. Αραβίας ανέφεραν ότι ο πρίγκιπας απέλυσε τον al-Qahtani κι ακόμα τέσσερις αξιωματούχους για τη δολοφονία του δημοσιογράφου που φέρεται να πραγματοποίησε μία 15μελής ομάδα.  

Ο πρίγκιπας δεν είχε καμία γνώση της επιχείρησης που οδήγησε στο θάνατο του Κασόγκι και «σίγουρα δεν διέταξε την απαγωγή ή τη δολοφονία κανενός», δήλωσε Σαουδάραβας αξιωματούχος. Ωστόσο η επιρροή του al-Qahtani στον Σαλμάν ήταν τόσο σημαντική κατά τα τελευταία τρία χρόνια, ώστε είναι δύσκολο να αποσυνδέσει κανείς μόνο τον σύμβουλο από τον πρίγκιπα, στην υπόθεση της δολοφονίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο al-Qahtani δεν απάντησε στις ερωτήσεις που του έθεσε το Reuters για τη συγκεκριμένη υπόθεση. 

Εικονική παρουσία 
Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα, στη δολοφονία Κασόγκι ο al-Qahtani ήταν «παρών», όπως και σε τόσες άλλες επιχειρήσεις: ωστόσο αυτή τη φορά, η παρουσία του ήταν «εικονική».

Υψηλόβαθμη πηγή από τη Σ. Αραβία ανέφερε ότι ο al-Qahtani συνδέθηκε μέσω Skype με την ομάδα δολοφονίας, η οποία βρισκόταν στο προξενείο, και ότι ο ίδιος είχε συνομιλία με τον Κασόγκι. Σύμφωνα με πηγές από την Τουρκία και τη Σ. Αραβία, ο al-Qahtani εκτόξευσε απειλές και βρισιές κατά του δημοσιογράφου, που απάντησε... αναλόγως.

Τουρκική πηγή σημείωσε ότι τελικά ο σύμβουλος του πρίγκιπα διέταξε να του φέρουν «το κεφάλι του σκύλου», διατάζοντας ουσιαστικά τη δολοφονία του Κασόγκι. Δεν είναι γνωστό εάν παρακολούθησε ολόκληρη τη διαδικασία εκτέλεσης του δημοσιογράφου. 

Αμφότερες οι πηγές πληροφοριών σημειώνουν ότι το ηχητικό από τη συνομιλία του al-Qahtani με τον Κασόγκι βρίσκεται στα χέρια του Ερντογάν. Μοιραία, λοιπόν, αναμένεται η ομιλία του Τούρκου προέδρου με μεγάλο ενδιαφέρον...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: