22.10.18

Απειλες VMRO α λα τούρκα...

Αναταραχή επικρατεί στις τάξεις της εθνικιστικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ μετά την αποσκίρτηση βουλευτών της που εξασφάλισαν στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ τις...
80 θετικές ψήφους που χρειαζόταν για να προχωρήσει τη συνταγματική αναθεώρηση για μετονομασία της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία».

Το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις του VMRO αποτυπώνεται στο μήνυμα που έστειλε ο Αντόνιο Μιλόσοσκι, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος και αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος εξαπέλυσε απειλές α λα τούρκα.

«Ο Σουλτάνος Μωάμεθ Β' αποκεφάλισε τους προδότες στην Κωνσταντινούπολη», είπε ο Αντ. Μιλόσοσκι, χαρακτηρίζοντας «διδακτική» την ιστορία και αφήνοντας αιχμές και για δωροδοκία.

Ειδικότερα, όπως έγραψε στο facebook:

«Είναι ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ όταν οι Οθωμανοί ήθελαν να κατακτήσουν την Κωνσταντινούπολη, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν οτιδήποτε για να τα καταφέρουν! Ο σουλτάνος Μωάμεθ Β' με πολύ χρυσάφι δωροδόκησε εμπόρους για να του πουν το λιγότερο φρουρούμενο σημείο της Πόλης, όπου θα ήταν ευκολότερο να επιτεθεί.

»Όταν οι Οθωμανοί κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη, ο Σουλτάνος συγκέντρωσε όσους δωροδόκησε με χρυσά νομίσματα και διέταξε να τους αποκεφαλίσουν και να βάλουν το χρυσάφι με το οποίο δωροδοκήθηκαν στους τάφους τους.

»Αυτό εξέπληξε τους Οθωμανούς στρατηγούς που ρώτησαν ‘’Σουλτάνε, μας βοήθησαν να κατακτήσουμε την Κωνσταντινούπολη, γιατί έκοψες τα κεφάλια τους;’’ Ο Σουλτάνος απάντησε: ‘’Εφόσον πούλησαν τους ίδιους τους συμπατριώτες τους για λεφτά, φαντάσου τι μπορούν κάνουν σε εμάς!».

«Δεν μετανιώνω για την ψήφο μου»

Σύμφωνα με το πρακτορείο makfax, μία από τους βουλευτές του VMRO που διαφοροποιήθηκαν, η Νόλα Ισμαϊλόφσκα Στάροβα, δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για την ψήφο της και ότι αναμένει από τον Ζόραν Ζάεφ να συναινέσει στους όρους που έχει θέσει με τους άλλους συναδέλφους της προκειμένου να ψηφίσει «ναι» και στην τρίτη, και πιο καθοριστική, ψηφοφορία.

«Ψήφισα για να βοηθήσω τη διαδικασία. Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι έγιναν απειλές εναντίον μου για την απόφαση που πήρα στη Βουλή. Οι πράξεις μου οδηγούνται αποκλειστικά από την επιθυμία για ευημερία στη "Μακεδονία"», υποστήριξε η ίδια σχολιάζοντας αναφορές ότι δέχτηκε απειλές για να συνταχθεί με την κυβέρνηση Ζάεφ.

«Δεν ανησυχώ για την ασφάλειά μου, ειδικά επειδή λαμβάνω συνεχώς την υποστήριξη πολιτών, μεταξύ των οποίων και πολυάριθμα μέλη του κόμματός μου. Στην πολιτική υπάρχουν στιγμές στις οποίες πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις», πρόσθεσε.

Θυμίζουμε ότι το VMRO διέγραψε την κ. Σταρόβα μαζί με τους άλλους επτά βουλευτές που ψήφισαν υπέρ.

Οι διαγραφέντες σε κοινή ανακοίνωσή τους έθεσαν τέσσερις όρους για να συνεχίσουν να στηρίζουν την ψήφιση της Συμφωνίας: οι τρεις από αυτούς είναι η ανάγκη για πρόσθετες εγγυήσεις για τη μακεδονική ταυτότητα και η διασφάλιση ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει να μπλοκάρει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ στο μέλλον, η Συμφωνία θα είναι άκυρη.

Ο τέταρτος όρος τους απαιτεί τον σχηματισμό επιτροπής στη Βουλή για την εθνική συμφιλίωση και συγχώρεση στο βαθιά διχασμένο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: