18.11.18

Ελεύθεροι 12 από τους συλληφθέντες διανοούμενους...


...στην Τουρκία...
Την απελευθέρωση 12 από τους 13 συλληφθέντες διανοούμενους και πανεπιστημιακούς που είχαν προσαχθεί την Παρασκευή ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές. Παραμένει κρατούμενος ο...
Γιτζίτ Ακσάκογλου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπιλτζί της Κωνσταντινούπολης με την κατηγορία ότι υποστήριξε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.

Ο Ακσάκογλου είναι επίσης εκπρόσωπος στην Τουρκία του φιλανθρωπικού Ιδρύματος Bernard van Leer για την Παιδική Ανάπτυξη.

Όλοι οι πανεπιστημιακοί που συνελήφθησαν την Παρασκευή έχουν κοινό σημείο ότι είναι μέλη ή έχουν σχέση με τη μη κυβερνητική οργάνωση Culture Anatolie, στόχος της οποίας είναι να γεφυρώσει τις διαφορές στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας μέσω του πολιτισμού και των τεχνών.

Πρόεδρός της είναι ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά, ο οποίος κρατείται περισσότερο από έναν χρόνο στο πλαίσιο έρευνας εναντίον του για υποτιθέμενη σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα, η οποία έχει επικριθεί δριμύτατα, χωρίς να του έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες.

Οι δικηγόροι του τονίζουν πως οι αρχές τον υποψιάζονται ότι έχει σχέσεις με την απόπειρα του πραξικοπήματος και ότι «χρηματοδότησε» τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 κατά το κίνημα Γκεζί. Τη φυλάκισή του καταγγέλλουν συχνά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: