21.11.18

Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2019...

Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2019, τον οποίο παρέδωσε σε usb stick εθιμοτυπικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. 

Σύμφωνα με τον...
προγραμματισμό της Βουλής, ο προϋπολογισμός θα εισαχθεί για συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Δευτέρα 26 έως Τετάρτη 28 Νοεμβρίου. Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να αρχίσει στις 12 Δεκεμβρίου και η ψήφισή του με ονομαστική ψηφοφορία (η οποία λαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση), στις 18 Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό, δίνοντας πράσινο φως για τη μη περικοπή των συντάξεων το 2019. Την ίδια ώρα, η πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας πιστοποιεί «μέτρια» πρόοδο στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και οριστική μετάθεση για το 2019 της εκταμίευσης των 600 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων, εφόσον τηρούνται οι δεσμεύσεις.

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Στα 910 εκατ. το πακέτο θετικών μέτρων για το 2019
Σε 910 εκατ. ευρώ ανέρχεται το νέο πακέτο των θετικών μέτρων για το 2019, τα οποία θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, προβλέπονται: μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατ. ευρώ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών κατά 177 εκατ. ευρώ, χορήγηση 400 εκατ. ευρώ για επίδομα στέγασης, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους κατά 51 εκατ. ευρώ, καθώς και ενίσχυση της ειδικής αγωγής κατά 22 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα επίσης με την έκθεση, το πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος διαμορφώνεται σε 3,98% του ΑΕΠ. Σε όρους ενισχυμένης εποπτείας, το πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης ανέρχεται σε 7,383 δισ. ευρώ, δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο ύψους 885 εκατ. ευρώ, εντός του οποίου θα «κινηθούν» οι παροχές του κοινωνικού μερίσματος.

Για το 2019, το πρωτογενές πλεόνασμα, μετά την αφαίρεση των θετικών μέτρων και την ακύρωση της διάταξης για τη μείωση των συντάξεων, θα διαμορφωθεί σε 3,6% του ΑΕΠ ή 6,945 δισ. ευρώ, αφήνοντας ένα περιθώριο ασφαλείας 199 εκατ. ευρώ ως προς τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: