5.11.18

Το παιχνίδι Μητσοτάκη με μομφή και συνταγματική αναθεώρηση...

Σε παιχνίδι πολιτικής και προεκλογικής τακτικής θα επιχειρήσει να μετατρέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την διαδικασία για την αναθεώρηση του συντάγματος, παρά την...
υπαναχώρηση της ΝΔ και το «ναι» που αναγκάστηκε να πει τελικά στον διάλογο – ένα «ναι», που υπαγορεύθηκε από τον φόβο ότι θα χρεωθεί ευθεία άρνηση στην αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών.

Ο διάλογος για την αναθεώρηση στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων, θα αρχίσει στις 14 Νοεμβρίου, ενώ το αργότερο μέχρι μεθαύριο, Τετάρτη, θα συγκροτηθεί η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ότι η πλειοψηφία θα προτείνει για την θέση του προέδρου της Επιτροπής τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο. Η προοπτική να αναλάβει την προεδρία ο – συνταγματολόγος – Γιώργος Κατρούγκαλος μάλλον υποχωρεί, καθώς μετά την παραίτηση Κοτζιά και την ανάληψη του ΥΠΕΞ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έχει ενισχυμένο ρόλο και ιδιαίτερα αυξημένες αρμοδιότητες.

Χρονοδιάγραμμα δύο μηνών

Με την έναρξη της συζήτησης στην Βουλή αναμένεται να ληφθεί και η απόφαση για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών της Επιτροπής. Εδώ, οι πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να προκρίνει το δίμηνο, έτσι ώστε η δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία που θα κρίνει ποιες διατάξεις του συντάγματος θα παραπεμφθούν ως αναθεωρητέες στην επόμενη Βουλή να διεξαχθεί μέσα στον Ιανουάριο. Παραμένει, ωστόσο, ανοιχτό ερώτημα το κατά πόσο η αξιωματική αντιπολίτευση προτίθεται να συμβάλει στην τήρηση ενός τέτοιου χρονοδιαγράμματος και, πολύ περισσότερο, σ’ αυτήν καθαυτή την ουσιαστική συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση.

Η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ

Στην πραγματικότητα, οι τελευταίες πληροφορίες και τα μηνύματα του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης εντός του Ιανουαρίου, πιθανώς και αμέσως μετά τις γιορτές, και οπωσδήποτε πριν φθάσει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να καταθέσει νέα πρόταση μομφής από τις 18 Δεκεμβρίου και μετά, και ο στρατηγικός στόχος αυτής της κίνησης θα είναι να πιεστεί ακόμη περισσότερο ο Πάνος Καμμένος καθώς θα έχει μόνον δύο, εξίσου, αρνητικές για τον ίδιον επιλογές: Είτε να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας και να ρίξει την κυβέρνηση, είτε να μην την υπερψηφίσει επιτρέποντας έτσι στην ΝΔ να του χρεώνει ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ στην λύση του μακεδονικού. Ως εκ τούτων, απώτερος στόχος του σχεδιασμού Μητσοτάκη είναι να αναγκάσει τον Πάνο Καμμένο σε εσπευσμένη αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Με δεδομένο ωστόσο, πως με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας διακόπτεται κάθε άλλη κοινοβουλευτική δραστηριότητα, είναι προφανές ότι η διαδικασία για την αναθεώρηση του συντάγματος κινδυνεύει να βρεθεί στον αέρα. Ενδεικτικές, άλλωστε, για τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη ήταν οι απαντήσεις που έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ στην συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα»: «Εν μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης», ερωτήθηκε, «θα έρθει μάλλον και η Συμφωνία των Πρεσπών. Εσείς τι θα κάνετε; Ενώ θα συζητάτε για το Σύνταγμα, θα υποβάλετε και νέα πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση;»

«Ολα θα τα δούμε στην ώρα τους», ήταν η απάντηση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πρόσθεσε: «Μέχρι τότε συγκρατήστε τρία πράγματα: πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να τοποθετηθεί απέναντι στη δική μας ολοκληρωμένη πρόταση για το Σύνταγμα, που προφανώς θα περιλαμβάνει και την αλλαγή του άρθρου 16, καθώς ιδιωτικά πανεπιστήμια έχει πλέον μέχρι και η Βόρεια Κορέα. Δεύτερον, εμείς δεν θα ψηφίσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και τρίτον, από τις 18 Δεκεμβρίου και μετά, η πρόταση δυσπιστίας θα είναι στη φαρέτρα των κοινοβουλευτικών μας όπλων».

Το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών

Η απάντηση αυτή ερμηνεύεται από κυβερνητικές πηγές ως πρόθεση του προέδρου της ΝΔ να παίξει διπλό παιχνίδι τακτικής: Αφενός να κλιμακώσει την πίεση στον Πάνο Καμμένο ποντάροντας σε μια απρόβλεπτη αντίδρασή του, και αφετέρου να τορπιλίσει «πλαγίως» την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Οι ίδιες πηγές προεξοφλούν ότι μια τέτοια επιχείρηση «θα πέσει στο κενό» καθώς επιμένουν πως η κυβέρνηση θα έχει, σε κάθε περίπτωση, την εμπιστοσύνη της Βουλής, ταυτόχρονα όμως θεωρούν πως η τακτική Μητσοτάκη υποκρύπτει πάντοτε και την επιθυμία της ΝΔ να μην προχωρήσει εν τέλει η αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: