26.11.18

Ο Μπελαβίλας, η Νοτοπούλου κι ο άγνωστος «Χ» για την Αθήνα...

Μπορεί στις 4 Οκτωβρίου το newpost.gr να αποκάλυπτε την πρόταση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Νίκο Μπελαβίλα να διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας, με τον ίδιο να μην τη δέχεται, ωστόσο όλα δείχνουν πως αυτή η...
πρώτη “κρούση” αποτέλεσε το έναυσμα, προκειμένου οι συζητήσεις από τις δυο πλευρές να ξεκινήσουν και ο καθηγητής του ΕΜΠ να επιστρέψει στο “σπίτι” του στον Πειραιά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μεγάλο κομμάτι των συνεννοήσεων του κ. Μπελαβίλα με την κυβέρνηση είχε αναλάβει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ η υποψηφιότητά του “κλείδωσε” το Σάββατο το βράδυ μετά από επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό.

Στελέχη της Κουμουνδούρου μιλούν για μια έντονη πολιτική μάχη που θα διεξαχθεί στον Πειραιά, όπου έχει γεννηθεί ο 59χρονος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό “μαρτυρά” και η ανάρτηση που έκανε ο ίδιος χθες στο facebook. 

Τελικά η δυναμική που φαίνεται πως επιθυμεί να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο της Ρένας Δούρου στην Αττική κράτησε τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη μακριά από τη διεκδίκηση του δήμου παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος είχε συζητήσει με την Κουμουνδούρου την πιθανότητα να είναι ο εκλεκτός του κόμματος. 

Οι συνεννοήσεις και οι “βολιδοσκοπήσεις” προσώπων στο κυβερνών κόμμα για τις εκλογές στους ΟΤΑ  είναι συνεχείς. Οι μεγάλες πόλεις και περιφέρειες αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση, την οποία επιθυμούν να κερδίσουν για να καταγράψουν ένα αποτέλεσμα πολύ καλύτερο από αυτό του 2014, που οι “πτήσεις” του ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση  ήταν χαμηλές.

Λύνεται ο “γρίφος” της Θεσσαλονίκης

Τα δεδομένα στην Θεσσαλονίκη ήρθε και ανέτρεψε το “όχι” του Γιάννη Μπουτάρη να διεκδικήσει για τρίτη φορά τη δημαρχία. Η “τράπουλα” αναμένεται να ανακατευτεί σημαντικά στην συμπρωτεούσα, αφού απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής, που προκρίνει την ιδιαιτέρως δημοφιλή στη Θεσσαλονίκη Εύα Καϊλή, στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ετοιμάζουν τη λύση της Κατερίνας Νοτοπούλου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης φαίνεται να έχει πολλούς υποστηρικτές στην Ηρώδου Αττικού και στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να διεκδικήσει τον δήμο. 

Η Κ. Νοτοπούλου είχε μια ανοδική πορεία στην ιεραρχία του κόμματος τα τελευταία χρόνια. Από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και την κίνηση των “53+”, ανέλαβε τη διεύθυνση του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ενώ στον τελευταίο ανασχηματισμό πήρε το χαρτοφυλάκιο της Βόρειας Ελλάδας. 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν, άλλωστε, πως οι γαλάζιοι “αντάρτες” θα κάνουν πιο εύκολο το έργο του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ να περάσει στον δεύτερο γύρο και η πλειοψηφία πιστεύει πως η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης μπορεί να έχει μια εξαιρετική πορεία σε μια εκλογική μάχη, που, όπως όλα δείχνουν, θα έχει “άρωμα γυναίκας”. Εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών αναφέρουν πως το κενό του Γιάννη Μπουτάρη δεν φαίνεται να είναι σε θέση να το εκμεταλλευτεί η αξιωματική αντιπολίτευση που, όπως και στον Πειραιά, δυσκολεύεται να δώσει το χρίσμα.

Το πρόβλημα είναι πως στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επενδύσει πολλά προκειμένου να δώσει ώθηση σε μια προσπάθεια που γίνεται εδώ και καιρό για σύμπλευση των προοδευτικών δυνάμεων. Την πρόθεση του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος φέρεται να αποκάλυψε στον πρωθυπουργό στο περιθώριο του “Thessaloniki Summit”, με τον Αλέξη Τσίπρα να δρομολογεί τις εξελίξεις. 

Σε αυτό το κλίμα τις τελικές επιλογές του ΚΙΝΑΛ περιμένει και ο Σπύρος Βούγιας, που θα είναι υποψήφιος για τη δημαρχία έτσι και αλλιώς. Υπενθυμίζεται ότι είχε διαγράψει μια πολύ καλή πορεία το 1998 που είχε διεκδικήσει τη δημαρχία με τον Συνασπισμό. 

Η υποψηφιότητα του προέδρου της ΔΕΘ Τάσου Τζήκα είτε για τον δήμο είτε για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν φαίνεται να προχωράει λόγω του ασυμβίβαστου που πρέπει να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί, αφού ο “Κλεισθένης” στον άρθρο 11 δεν επιτρέπει σε διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδρους διοικητικών συμβουλίων δημοσίων επιχειρήσεων να είναι υποψήφιοι.

Η δυστοκία της Αθήνας

Η δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ να βρεί τον κατάλληλο υποψήφιο στην πρωτεύουσα απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη φαίνεται να παραμένει. Η “εξίσωση” είναι δύσκολη, όμως θα πρέπει μέσα στις επόμενες 15 ημέρες να έχει λυθεί, τονίζουν κορυφαία στελέχη της πλειοψηφίας στο newpost.gr, βλέποντας πως τόσο ο εκλεκτός της ΝΔ όσο και ο Παύλος Γερουλάνος έχουν ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς την προεκλογική τους εκστρατεία. Η εβδομάδα που έρχεται θεωρείται κρίσιμη, αφού ο πρωθυπουργός από τις 6 - 14 Δεκεμβρίου θα απουσιάζει τις περισσότερες ημέρες στο εξωτερικό, καθώς θα βρεθεί στην Μόσχα, το Μαρόκο και στις Βρυξέλλες. 

Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως το μόνο πρόσωπο που βρίσκεται διαθέσιμο στο τραπέζι είναι ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ο πρωθυπουργός θεωρεί τον νεαρό υφυπουργό Εργασίας μια καλή λύση για την Αθήνα, ωστόσο  δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη, την οποία αναμένουν στην Κουμουνδούρου. Σε συνεννόηση με τον Πάνο Σκουρλέτη οι πληροφορίες αναφέρουν πως αναζητείται μια υποψηφιότητα που θα αποτελέσει έκπληξη για την πρωτεύουσα, ενώ αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως θα έπρεπε το κυβερνών κόμμα να προτείνει για τη δημαρχία μια γυναίκα. 

Δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για το πολιτικό πλαίσιο των ευρωεκλογών σχεδιάζεται να συγκληθεί το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: