16.11.18

Διάλογος κωφών...


«Στον αέρα» είναι η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, σύμφωνα με την Φώφη Γεννηματά.

Η...
Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, σχολιάζοντας με δηλώσεις της την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, αφού επισημαίνει ότι το κόμμα της, «χωρίς δεύτερες σκέψεις ή παλινωδίες όπως η ΝΔ», είχε αναδείξει τις σοβαρές αδυναμίες της συμφωνίας Τσίπρα – Αρχιεπισκόπου, τονίζει ότι η κυβέρνηση επιλέγει «να επενδύει στις θεσμικές κρίσεις» και ότι προχωρά «σε μονομερείς ενέργειες».

Από την άλλη πλευρά, στελέχη της ΝΔ διέρρεαν ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου αποτελεί «προσωπικό φιάσκο του Τσίπρα» και αποδεικνύει ότι υπήρξε μόνο μία προσωπική συνεννόηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο. Είναι τόσο σίγουροι, μάλιστα, ότι ακυρώνεται η συμφωνία, που υποστηρίζουν ότι κατά συνέπεια δεν γίνεται αποδεκτή και η αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος.

Ουδείς από τους δύο, ωστόσο, ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, φαίνεται να κατάλαβε τι πραγματικά συμβαίνει – ή τουλάχιστον έτσι θέλει να νομίζουμε…

Δώστε βάση: Η Ιερά Σύνοδος επιμένει μεν στη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος ως προς τα μισθολογικά, αλλά την ίδια στιγμή αποφασίζει ομόφωνα τη συνέχιση του διαλόγου με την Εκκλησία.

Το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει ικανοποιημένο για το γεγονός ότι η Ιερά Σύνοδος «κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος». Και ταυτόχρονα, ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση νομοσχεδίου, «στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου» (σ.σ. Τσίπρα-Ιερώνυμου). Επιπλέον, επισημαίνει ότι το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, «αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας»!

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με δήλωσή του στο ΑΠΕ, χαιρετίζει, με ικανοποίηση κιόλας, τη δήλωση του πρωθυπουργού: «Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού, σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Συμπέρασμα: Η κάθε πλευρά, απευθυνόμενη στο δικό της ακροατήριο, έβγαλε τα… δικά της συμπεράσματα, για τα οποία είναι ικανοποιημένη! Με λίγα λόγια, ούτε οι δεσπότες απέρριψαν ακόμα την συμφωνία, ούτε ο Τσίπρας έπαθε φιάσκο, ούτε η αντιπολίτευση έχασε τίποτα. Κλασσικά ελληνικά...

Νατάσα Ρουγγέρη (documentonews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: