10.11.18

Απέναντι στον Βέμπερ και τον Όρμπαν...












Τo κρίσιμο καλοκαίρι του 2015 ο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωνε ότι «το Grexit είναι ρεαλιστική επιλογή» και ότι «δεν είναι η Γερμανία απομονωμένη στην Ευρώπη, αλλά η Ελλάδα»...

Περίπου έναν χρόνο αργότερα, στην...
κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, ήταν ο ίδιος που πρότεινε την «προσωρινή» έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν. Κι ήταν επίσης εκείνος που μιλούσε για την «τελική λύση» («finale Lösung») στο προσφυγικό προκαλώντας την πανευρωπαϊκή μεγάλη ανατριχίλα, ήταν ο ίδιος που έλεγε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πως έχει «κομμουνιστή πρωθυπουργό», κι ήταν ξανά εκείνος που έκανε κήρυγμα «αξιοπρέπειας» στον Αλέξη Τσίπρα, εντός του Ευρωκοινοβουλίου, ζητώντας του, ούτε λίγο ούτε πολύ, να μάθει τους έλληνες να ζουν με εισοδηματικό επίπεδο Βουλγαρίας και Λεττονίας.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι ο άνθρωπος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει «προσωπικό φίλο», θεωρεί ότι «μένει πιστός στις κεντρικές αξίες της κεντροδεξιάς» και εκτιμά ότι «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μικρό το κακό, εάν επρόκειτο απλώς για το ευρωπαϊκό socializing που είχε ανάγκη ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την – καθόλου κομψή – απόρριψή του από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μικρό το κακό επίσης, εάν ήταν απλώς ιδεολογική… παρανόηση του κ. Μητσοτάκη για το τί εστί κεντροδεξιά. Όταν, άλλωστε, θεωρείς «μη ακραίους» τον Αδωνι και τον – σταυροφόρο των… χαμένων Χριστουγέννων – Βορίδη, μπορείς να χρίσεις κεντροδεξιό ακόμη και τον ‘Ορμπαν.

Το πρόβλημα είναι ότι, εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Μάνφρεντ Βέρνερ υπερψήφισε ως υποψήφιο διάδοχο του Γιούνκερ και η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Το οποίο ΕΛΚ έκρινε πως η «ορμπανοποίηση» της ευρωπαϊκής χριστιανοδημοκρατίας μπορεί να είναι η απάντηση στην εκλογική απειλή της ακροδεξιάς – την απειλή που, παρεμπιπτόντως, εξέθρεψε ακριβώς η προσχώρηση της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στο δόγμα Σόιμπλε και Ορμπαν.

«Στο παρασκήνιο αναπτύσσεται μία κινητικότητα διαβουλεύσεων, με στόχο να υπάρξουν μετά τις εκλογές παζάρια και ανταλλαγές ανάμεσα στη δεξιά και τις δυνάμεις που βρίσκονται δεξιότερα της δεξιάς στο ευρωπαϊκό πεδίο», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, δείχνοντας και τον μεγάλο υπόγειο κίνδυνο που διαμορφώνουν, εν όψει ευρωεκλογών, οι γέφυρες ανάμεσα στους νεοδεξιούς – νεοεθνικιστές με την καθαρή ακροδεξιά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Νικόλ Λειβαδάρη στο tvxs.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: