15.11.18

Η ακροδεξιά του Κυρι(άκ)ου...

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκε με το προεδρείο του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) και αφού, σύμφωνα με την Πειραιώς, τους έδωσε την απόλυτη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας τους, κατηγορώντας τον...
Αλ. Τσίπρα για «εργαλειοποίηση των χιλιάδων κληρικών προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να προσλάβει 10.000 επιπλέον κομματικούς του φίλους», έβαλε στο στόχαστρο των πυρών του και τον κ. Ιερώνυμο.

Αρχικά είπε ότι «η Ν.Δ. δεν είχε την παραμικρή προηγούμενη ενημέρωση, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την Αρχιεπισκοπή, πριν από τις σχετικές ανακοινώσεις». Αλλά η επίθεση στον αρχιεπίσκοπο έγινε ξεκάθαρη όταν μίλησε για «ένα ακόμη επικοινωνιακό κόλπο της κυβέρνησης και ειλικρινά θλίβομαι για το γεγονός ότι η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας τελικά χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Τσίπρα στα προεκλογικά του παιχνίδια». Με άλλα λόγια, παρουσίασε τον κ. Ιερώνυμο ως άθυρμα των σχεδιασμών του πρωθυπουργού.

Ακραίες απόψεις

Αλλά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει αυτές τις δηλώσεις κατά τη συνάντησή του με τον ΙΣΚΕ δεν είναι βέβαια τυχαίο. Από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφάσισε να συνταχθεί με το συγκεκριμένο σωματείο, ήταν φυσικό να οδηγηθεί εκεί. Διότι ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος εκφράζει τις πιο φονταμενταλιστικές απόψεις στον χώρο της Εκκλησίας.

Και με αυτές τις ακραίες απόψεις διεκδικεί να πολιτεύεται και να παρεμβαίνει στα ζητήματα του κράτους. Καθώς και να επιτίθεται όχι μόνο στον νυν αρχιεπίσκοπο και τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά ακόμα και στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Ενδεικτικά θυμίζουμε ότι στις 8/11/2018 ο εκπρόσωπος Τύπου του Ιερού Συνδέσμου πραγματοποιούσε επίθεση στον κ. Ιερώνυμο για τη συμφωνία με την πολιτεία, λέγοντας ότι «ο αρχιεπίσκοπος και πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου αδειάζει τους απλούς παπάδες στην αυλή του μεγάρου Μαξίμου», μιλώντας για «άλλη μία παράσταση και μάλιστα με κορυφαίους πρωταγωνιστές!» και καταλήγοντας ότι ο απλός παπάς «δέχθηκε απόψε, αναίτια, ακόμη μία μομφή από τον αρχιεπίσκοπό του και από τον πρωθυπουργό του».

Την προηγούμενη ημέρα είχε εξαπολύσει σκληρότερη επίθεση κατά του αρχιεπισκόπου λέγοντας ότι δεν είναι πάσης Ελλάδος αλλά αρχιεπίσκοπος Αθηνών και ότι έχει μόλις μία ψήφο μέσα στην Ιεραρχία, «αν δεν μπορεί να το σεβαστεί αυτό λόγο της ηλικίας του, να αποχωρήσει και να παραδώσει τη σκυτάλη σε νεότερους». Και συνέχιζε: «Με λύπη παρακολουθήσαμε έναν αρχιεπίσκοπο να σέρνεται πίσω από τις ανακοινώσεις της πολιτείας».

Τα «ιδανικά της φυλής»

Στις 3.10.2018 ο ΙΣΚΕ εξέδιδε μία πολύ αποκαλυπτική για τις ιδέες του ανακοίνωση, που συναγωνίζεται στη φρασεολογία τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Μιλάει για «ιδανικά της φυλής», λέγοντας ότι «μας κυβερνούν άνθρωποι για τους οποίους πολύ δύσκολα θα τους ονόμαζε κανείς ένθερμους πατριώτες, γιατί πατριώτης είναι αυτός που αγωνίζεται για την επικράτηση των ιδανικών της φυλής και του γένους και προασπίζεται σθεναρά την ακεραιότητα της εδαφικής της ακεραιότητας».

Μιλάει ακόμα για «ισλαμοποίηση της Ελλάδας» και για «ιστορικών διαστάσεων αλλαγή της συνθέσεως του “Πολιτικού Εθνους” αυτής της χώρας, με την παροχή εκλογικών δικαιωμάτων σε ένα τεράστιο μέγεθος αλλογενών». Κάνει λόγο για «ξεπούλημα της πατρίδας μας», για «προδοσία» και χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών «επαίσχυντη».

Και τέλος αυτοπροσδιορίζεται ως εξής: «όχι δεν είμαστε πολιτικοί. Οχι δεν είμαστε φασίστες. Είμαστε Ελληνες κληρικοί απόγονοι του Αθανασίου Διάκου και του Παπαφλέσσα. Είμαστε η μαγιά εκείνη που κρατάει ότι ελληνορθόδοξο έχει φθάσει μέχρι τις ημέρες μας προφυλαγμένο από την σκουριά της σήψης και της ανωμαλίας που προωθείται από παντού και που απειλεί να αφανίσει ότι ορθόδοξο και ελληνικό».

«Επαίσχυντος συμφωνία»

Στις 2.10.2018 ο ΙΣΚΕ συνεδρίασε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αργους-Μυκηνών. Οπου ως γνωστόν δήμαρχος δεν είναι άλλος από τον Δημήτρη Καμπόσο, πρωταγωνιστή των συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό και διαγραφέντα προ μηνών από τη Ν.Δ. για τις ακραίες και αντισημιτικές δηλώσεις του. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στην ατζέντα της συνεδρίασης ήταν βέβαια η «αθρόα και ανεξέλεγκτη έλευση των αλλοδαπών» και η «επαίσχυντος συμφωνία των Πρεσπών».

Στις 2.7.2018 ο ΙΣΚΕ δήλωνε ότι «δεν ανεχόμεθα τα Gay Pride και τη φωταγώγηση της Βουλής στα χρώματά τους» και ότι «η σιωπή είναι συνενοχή και κρυφή αποδοχή». «Τραγελαφικό! Ενα ορθόδοξο κράτος και να έχει άθεους κυβερνώντες!», έλεγε ακόμα.

Στις 24.1.2018 ο Ιερός Σύνδεσμος δηλώνει ότι θα παραστεί στο συλλαλητήριο της Αθήνας για το Μακεδονικό, παρά τη διακηρυγμένη θέση του κ. Ιερώνυμου, ότι «δεν χρειάζονται συλλαλητήρια».

Τα βέλη του ΙΣΚΕ δεν είχαν γλιτώσει ούτε οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. Στις 23.5.2013 ο ΙΣΚΕ στρέφεται ακόμα και κατά της κυβέρνησης Σαμαρά για τον αντιρατσιστικό νόμο, λέγοντας ότι «με περίεργο τρόπο οι ιθύνοντες που βρέθηκαν στο τιμόνι της χώρας, γι’ αλλη μία φορά στρέφονται εναντίον της Εκκλησίας». Αλλά και στις 22.2.2013 στέλνει επιστολή στον Αντ. Σαμαρά για να διαμαρτυρηθεί έντονα για το μάθημα των θρησκευτικών.

Αλλά ακόμα και επί Χριστόδουλου η εφημερίδα «Το Βήμα» (17.12.2000) χαρακτηρίζει τον τότε αρχιεπίσκοπο «όμηρο των φανατικών», αναφερόμενο στις «εξαλλοσύνες και απειλητικές επιστολές προς τους ιεράρχες» από παρεκκλησιαστικές οργανώσεις, με αφορμή την επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα. Παραθέτοντας επιστολή του ΙΣΚΕ, η οποία χαρακτηρίζει τον Πάπα «προβατόσχημο λύκο».

Και τον Μάιο του 2001 ο ΙΣΚΕ μετείχε στη διαδήλωση κατά της επίσκεψης του Πάπα στην Αθήνα, με σταυρούς, σημαίες και πλακάτ που έγραφαν «Pope, go home» και «Papa persona non grata» (in.gr 2/5/2001).

Αυτό είναι λοιπόν το νέο «think tank» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: