14.11.18

Το δίκαιο δεν είναι προεκλογική παροχή...

Στο επίπεδο του 4,5% του ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επιστρέψει στην...
κοινωνία, και κυρίως στους πιο δοκιμαζόμενους πολίτες, το υψηλότερο από κάθε άλλη φορά κοινωνικό μέρισμα. Αν οι πληροφορίες που φτάνουν επιβεβαιωθούν, τότε το μέρισμα μπορεί να φτάσει έως και το 1,5 δισ. ευρώ.

Αν τα προαναφερόμενα συνδυαστούν με την υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και την κατά πάσα πιθανότητα μη περικοπή των συντάξεων, τότε η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να μιλάει για αντιστροφή της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί την περίοδο των μνημονίων. Μικρή η αντιστροφή, αν ληφθούν υπόψη οι απώλειες εισοδήματος της τελευταίας οκταετίας, αλλά ουσιαστική και κυρίως ορατή.

Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αρχίσουν πάλι τη φιλολογία περί προεκλογικών παροχών. Θεωρούμε αυτή την τοποθέτηση εντελώς αμήχανη και κυρίως αμυντική. Η άποψή μας είναι εντελώς διαφορετική. Πιστεύουμε πως ό,τι επιστρέφεται στην κοινωνία από τα χαμένα της μνημονιακής εποχής δεν συνιστά παροχή, αλλά αποκατάσταση αδικιών.

Ο,τι δίνεται και ενισχύει το χαμηλότατο εισόδημα συνταξιούχων, ανέργων και χαμηλόμισθων είναι απολύτως δίκαιο και επιβεβλημένο. Και οτιδήποτε από όλα αυτά έχει μόνιμο -και όχι έκτακτο- χαρακτήρα είναι αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Με δυο λόγια: ό,τι δώσουν οι κυβερνήσεις, η σημερινή και οι επόμενες, στον ελληνικό λαό, εκείνος το έχει πληρώσει ακριβότερα. Του χρωστάνε, λοιπόν, εκείνος δεν χρωστάει, αφού αυτός πλήρωσε την κρίση μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αυτή είναι η αλήθεια και ακριβώς γι' αυτό τον λόγο θα πρέπει να ξεφύγουμε κάποτε από τις μεμψιμοιρίες και τη μικροπολιτική.

Η σημερινή κυβέρνηση και οι αντίπαλοί της στις προσεχείς εκλογές δεν θα κριθούν από την αποκατάσταση αδικιών που γίνεται σήμερα, αλλά από το άμεσο και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν για τη χώρα. Εκεί θα φανεί αυτός που έχει σχέδιο, όχι μόνο για να μην επιστρέψουμε στην κρίση, αλλά και για να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που μας οδήγησαν σε αυτήν...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: