12.11.18

Ο Κυριάκος αγκαλιά με τις... φάτνες...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αγκαλιά με τις φάτνες», αποκλείεται θα πει κανείς. Και όμως  Μπορεί ο Βορίδης να ανησυχεί για τις φάτνες και για τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Να πηγαίνει στα...
τηλεοπτικά πάνελ φορώντας γραβάτες με σταυρούς, αλλά δεν ανησυχεί για τα ευτράπελα επιχειρήματα που προβάλλει. Επιχειρήματα που προκαλούν γέλιο ή και απέχθεια  ακόμα και σε σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων αλλά και στελεχών της ΝΔ. 

Και δεν ανησυχεί όχι μόνο γιατί ακολουθείται από τον ακροδεξιό εσμό αλλά γιατί επί της ουσίας καλύπτεται  για μία ακόμα φορά από τον πρόεδρο της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως στήριξε την λογική Γεωργιάδη-Βορίδη με τους «Μακεδονομάχους» έτσι θα στηρίξει και την λογική Βορίδη στο «εκκλησιαστικό».  Θα προσπαθήσει να αποκτήσει ερείσματα σε όλους αυτούς που κινούνται στον αστερισμό των διάφορων ιεραρχών τύπου Αμβρόσιου. 

Αλλά και σε όσους ιερείς που απληροφόρητοι ανησυχούν για τα ασφαλιστικά δικαιώματα τους. Η συνάντησή του με τον «Ιερό σύνδεσμο κληρικών» είναι μόνο η αρχή.  Ο Κυριάκος βέβαια δεν ανησυχεί μήπως δεν έχουμε σταυρούς και φάτνες τα χριστούγεννα. Όμως τις φάτνες θα τις…αγκαλιάσει. Μπορεί να συμφωνεί στα χαρτιά με τον εκσυγχρονισμό των σχέσεων εκκλησίας και κράτους. 

Όμως για αυτόν προέχει κάτι άλλο. Να συνταχθεί με τον εθνικολαικισμό και την οπισθοδρόμηση για να πετύχει το όνειρό του. Να ρίξει τον Τσίπρα. Αλλωστε την ακροδεξιά ατζέντα την έχει υιοθετήσει εδώ και καιρό. Τόσο πιστά μάλιστα που έχει μεταλλάξει τον χαρακτήρα και την ταυτότητα της ΝΔ  μετατρέποντάς την από κόμμα του «κοινωνικού φιλελευθερισμού» σε ένα κόμμα που παντρεύει ιδανικά τον θατσερισμό με την ακροδεξιά.

Από κοντά , όπως πάντα, η  ηγεσία Γεννηματά. Για την συγκεκριμένη ηγεσία πάνε περίπατο  οι θέσεις για τις σχέσεις εκκλησίας και κράτους του Ανδρέα, του Τρίτση, διανοούμενων που πέρασαν από την κεντροαριστερά όπως  ο τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Σταθόπουλου και τόσων άλλων. Αυτό που ενδιαφέρει την Γεννηματά ,τους Βενιζέλο, Λοβέρδο και λοιπούς είναι πώς να  κολλήσουν μετεκλογικά σε μία κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αρα τα πάντα για να πέσει ο Τσίπρας. Όπως άλλωστε σε όλα τα θέματα.

Αντί να καταθέσουν προτάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν διστάζουν να ταυτιστούν με φωνές θρησκευτικού φανατισμού και  σκοταδισμού αγνοώντας κρίσιμα ζητήματα που έχουν λυθεί σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και αφορούν τους διακριτούς ρόλους εκκλησίας και κράτους. Αδιαφορούν αν με την ιστορική συμφωνία Ιερώνυμου-Τσίπρα απελευθερώνονται 10000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων που θα καλυφθούν από δασκάλους, εκπαιδευτικούς και ιατρικό προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ. 

Αδιαφορούν για το γεγονός ότι με την συμφωνία μπαίνουν οι βάσεις για την ρύθμιση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τερματίζονται οι επί δεκαετίες δικαστικές διαμάχες. Ανησυχούν δήθεν για τα ασφαλιστικά των ιερέων όταν με τις προτάσεις Μητσοτάκη για ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ τα κατεδαφίζουν ολοσχερώς. Δεν λένε κουβέντα για το ότι επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις τους δεν άγγιξαν καν το θέμα για να μην έχουν κόστος.

Όμως ποντάρουν αλλού. Ποντάρουν στην  αμέριστη στήριξη των Μαρινάκηδων και των Αλαφούζων  και το όργιο παραπληροφόρησης που τα μέσα τους εκπέμπουν καθημερινά , πιστεύοντας  ότι θα πλήξουν την κυβέρνηση σε αυτό το θέμα. Το ίδιο έργο θα δούμε και πάλι στα κανάλια για το  «εκκλησιαστικό». Όμως για μία ακόμα φορά θα πέσουν έξω . Οι πολίτες στις ερχόμενες εκλογές δεν θα κρίνουν από την βιομηχανία των fake news και τις στημένες δημοσκοπήσεις.   Θα κρίνουν με το αν δουν βελτίωση στην καθημερινότητά τους αλλά και με ποιος τόλμησε, έβγαλε από το χρονοντούλαπο κρίσιμα θέματα και τα έλυσε. Ζητήματα που ταλάνιζαν την χώρα  για δεκαετίες...

Μάκης Κοψίδης

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: