20.11.18

Έρευνα: Ποιοι επλήγησαν περισσότερο τα χρόνια της κρίσης...












Νέα έρευνα του οργανισμού διαΝΕΟσις, δείχνει πως οι εργαζόμενοι (ιδίως οι νέοι) δέχθηκαν εντονότερο πλήγμα από...
τους συνταξιούχους, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τη μελέτη, που εκπονήθηκε την περίοδο 2003-2014 και εξετάζει κατά μέσο όρο σε βάθος, δεδομένα που αφορούν περίπου 18.000 άτομα σε 7.000 ελληνικά νοικοκυριά, στη διάρκεια αυτών των ετών αυξήθηκε σημαντικά ο κίνδυνος φτώχειας των παιδιών.

Την ίδια στιγμή το φτωχότερο δεκατημόριο του πληθυσμού το 2014 ήταν κατά 56% φτωχότερο από το αντίστοιχο του 2009 (και το πλουσιότερο δεκατημόριο του 2014 επίσης φτωχότερο, κατά 42%, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009). Οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες για τις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, σε σχέση με όσες δεν έχουν ή έχουν τρία τέκνα και άνω.

Η μείωση της απασχόλησης καταγράφηκε μεγαλύτερη για τους άνδρες και για τους κλάδους της οικοδομής (-63%), της βιομηχανίας, του ηλεκτρισμού και της ύδρευσης (-38%) και μικρότερη στους τομείς της δημόσιας διοίκησης (-2%) και στον πρωτογενή τομέα (-9%). Ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε περισσότερο στις μικρότερες ηλικίες. Μάλιστα, ο αριθμός των εργαζομένων ηλικίας έως 29 ετών συρρικνώθηκε στο μισό, ενώ ο αντίστοιχος των ατόμων ηλικίας 45-64 χρόνων μειώθηκε μόνο κατά 9%.




Οι προτάσεις στις οποίες καταλήγουν οι ερευνητές είναι -μεταξύ άλλων- ο γενναίος αναπροσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας με καλύτερες αμοιβές, η αναβάθμιση της στάθμης των δεξιοτήτων των εργαζομένων με βελτίωση της ποιότητας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και η συστηματικότερη στήριξη του εισοδήματος των φτωχών και των ανέργων με: επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, βελτίωση του σχεδιασμού του επιδόματος στήριξης τέκνων, θεσμοθέτηση επιδόματος ενοικίου και καλύτερη εφαρμογή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

Διευκολύνθηκε η κοινωνική κινητικότητα;

Διευκολύνθηκε τελικά η κοινωνική κινητικότητα (σ.σ. η διαδικασία κατά την οποία άτομα ή και κοινωνικές ομάδες μετακινούνται από το ένα επίπεδο της κοινωνικής διαστρωμάτωσης σε ένα άλλο) στη διάρκεια των ετών της κρίσης ή οδηγηθήκαμε σε πιο άνιση κοινωνία στην Ελλάδα; Πώς επηρεάζει το ασφαλιστικό σύστημα το γεγονός ότι η κρίση έχει πλήξει περισσότερο τους εργαζόμενους, σε σχέση με τους συνταξιούχους; Τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα;




Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα στο newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: