14.11.18

Προεκλογική σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή...

«Πρόβα τζενεράλε» πριν από τη μεγάλη μάχη του προϋπολογισμού αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στη...
Βουλή μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Στην κυβέρνηση επαναφέρουν τη σύγκρουση μέσα στο Κοινοβούλιο, όπου στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι είναι το προνομιακό πεδίο του πρωθυπουργού. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, όσοι σημειώνουν με νόημα την πρόσφατη απουσία όλων των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ στο Ελσίνκι, όταν ο πρωθυπουργός επέλεξε να παρέμβει στην Ολομέλεια για την ψήφιση των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να βρεθεί στο γραφείο του στη Βουλή νωρίς το μεσημέρι και να ανέβει στο βήμα λίγο αργότερα, προκειμένου να υπερασπιστεί καταρχάς την επιλογή της κυβέρνησης να αναθεωρήσει συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος.

Αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καλέσει, όπως έκανε και κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μην πάει η ευκαιρία  της αναθεώρησης του Συντάγματος χαμένη. Στο ίδιο μήκος κύματος θεωρείται πολύ πιθανό να πετάξει και πάλι το «γάντι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών προκαλώντας τον να πάρει συγκεκριμένη θέση. Θα επαναλάβει πως ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η κατάργηση της σύντομης παραγραφής για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Να  ζητείται δηλαδή από τη Βουλή να κρίνει αν χρειάζεται να δοθεί προστασία και όχι να κρίνει αν χρειάζεται να αρθεί η δεδομένη και πάσης φύσεως προστασία.

Στην ομιλία του θα αναφερθεί σε όλες τις τομές στις οποίες προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση του (εποικοδομητική ψήφος εμπιστοσύνης, όριο θητειών για βουλευτές κλπ), ενώ ειδική αναφορά θα κάνει στην αλλαγή εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας. "Η εκλογή του προέδρου από τον λαό είναι η ύστατη επιλογή", αναμένεται να τονίσει σχετικά με τις εννέα ψηφοφορίες που πρότεινε το κυβερνών κόμμα, προκειμένου η ανάδειξη του πρώτου πολίτη της χώρας να αποσυνδέεται από την προσφυγή στις κάλπες.

Σε αυτό το σημείο θεωρείται πολύ πιθανό να συνδέσει και την επιλογή της κυβέρνησης να βάλει την απλή αναλογική μέσα στο Σύνταγμα αφήνοντας πίσω τη λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι προετοιμασμένοι στην αυριανή μάχη να ανοίξει από τη γαλάζια παράταξη και από τους εισηγητές που θα προηγηθούν όλη η "βεντάλια" των θεμάτων της επικαιρότητας με τον πρωθυπουργό να στέκεται ειδικότερα στα θετικά μηνύματα της οικονομίας. Στο Μαξίμου θεωρούν πως η ΝΔ για άλλη μια φορά μένει χωρίς αφήγημα από τη στιγμή που όλα δείχνουν πως οι περικοπές στις συντάξεις δεν θα πραγματοποιηθούν και μια σειρά από θετικά νομοθετήματα "στριμώχνουν" την αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή.

Οδηγός στα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός θα είναι η σημαντική υπέρβαση και φέτος του πρωτογενούς πλεονάσματος από τον στόχο του προϋπολογισμού, αφού ήδη το εννεάμηνο κινείται κατά 1 δισ. ευρώ υψηλότερα από πέρυσι, αλλά και η πρόσφατη κατάθεση του νομοσχεδίου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Από το Μαξίμου περιμένουν τα πυρά του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα των 10.000 προσλήψεων στο δημόσιο, που προέκυψαν από τη συμφωνία με την εκκλησία. Ο πρωθυπουργός θα υπεραμυνθεί των διαβουλεύσεων που έγιναν τα τρία τελευταία χρόνια με τον Αρχιεπίσκοπο επιχειρώντας να στείλει ένα μήνυμα και προς την Ιεραρχία που συνεδριάζει την Παρασκευή. Πέρα από το Ταμείο Εκκλησιαστικής περιουσίας και την αξιοποίηση των αμφισβητούμενων περιουσιών της Εκκλησίας που μέχρι σήμερα "λίμναζαν", ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει πως η πολιτεία κερδίζει ότι θα αποδεσμευθούν 10.000 θέσεις υπαλλήλων που θα προκηρυχθούν το 2019 για να ξεκινήσουν το 2020 οι προσλήψεις και να στηρίξουν το κοινωνικό κράτος.

Τα ζητήματα διαφθοράς και κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος αποτελούν σε αυτές τις συζητήσεις ένα από τα "όπλα" του πρωθυπουργού ειδικά όταν κατά τις δευτερολογίες οι τόνοι ανάμεσα στους δυο πολιτικούς αρχηγούς ανεβαίνουν.

Με αφορμή την τελευταία σύγκρουση με τον ΚΙΝΑΛ για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση του SPD στο Βερολίνο, απαντήσεις θα δοθούν και στη Φώφη Γεννηματά σχετικά με τη στάση που κρατά το Κίνημα Αλλαγής σε αντίθεση με τις άλλες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη.

Στην Ολομέλεια θα τοποθετηθεί και ο Πάνος Καμμένος με σκοπό να διαλύσει τα σύννεφα που έχουν μαζευτεί στη συγκυβέρνηση μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και να δείξει πως οι δυο εταίροι προχωρούν χωρίς προβλήματα, όπως ακριβώς το περιέγραψε ο ίδιος στην τελευταία συνεδρίαση των ΑΝΕΛ...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: