25.11.18

Παππάς: Αναβαθμίζεται η θέση του Ελληνισμού στην Αίγυπτο...

Την πεποίθησή του ότι οι διαρκώς βελτιούμενες σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου σε όλους τους τομείς θα συμβάλλουν και στη βελτίωση της θέσης της ελληνικής παροικίας στη...
Χώρα του Νείλου, εξέφρασε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς, ο οποίος έγινε θερμά δεκτός από την ελληνική παροικία στα ελληνικά σχολεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός μπορεί να γίνει ακόμη πιο δυνατός, με δεδομένη τη συνεργασία που αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς ανάμεσα στις δύο χώρες, τόνισε ο κ. Παππάς, αναφερόμενος σε σχέσεις που αποκτούν χαρακτήρα στρατηγικό, στον τομέα της ενέργειας, της ασφάλειας, του εμπορίου και της οικονομίας.

Μάλιστα, ακούγοντας από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή, τα ζητήματα που αφορούν στους παροίκους και τα ζητήματα που απαιτούν επίλυση, ο Υπουργός κ. Παππάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δυνατότητες για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό και τις δύο Κοινότητες, Καΐρου και Αλεξάνδρειας, βαίνουν θετικές όλο και περισσότερο.

«Και αυτές τις πολύ θετικές προοπτικές, καλούμαστε και η Ελληνική πολιτεία και η ελληνική διασπορά να τις αξιοποιήσουμε», κατέληξε ο κ. Παππάς.

Καλωσορίζοντας από την πλευρά του τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής στο Κάιρο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής στάθηκε και κείνος στο κορυφαίο γεγονός όλο και πιο αναπτυσσόμενης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, «στις δύο πατρίδες μας», όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «αυτή η σημαντική σχέση σε όλους τους τομείς είναι μας δίνει δύναμη, μας δίνει σθένος», μην κρύβοντας την επιθυμία της παροικίας να αποτελεί μέρος όλης αυτής της διεργασίας που γίνεται.

Ο κ. Καβαλής κατέληξε με σημασία ότι «αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι όπως συμβαίνει και σε άλλους τομείς, όπως η οικονομία, οι συρρικνούμενοι αριθμοί είναι αυτοί που μας πεισμώνουν περισσότερο..»

«Πάμε να τους ενδυναμώσουμε και να βελτιώσουμε αυτούς τους αριθμούς και να μειώσουμε τη συρρίκνωση», απάντησε με σημασία ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Μάλιστα, ακούγοντας τα ζητήματα–προβλήματα των παροίκων που αφορούν θέματα καθυστέρησης των συντάξεων ή έγκαιρης τοποθέτησης των εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία ή ακόμη και την ανάγκη πιο ευέλικτης συνεργασίας ανάμεσα στο Ελληνικό Νοσοκομείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (το μοναδικό νοσηλευτικό ελληνικό ίδρυμα εκτός της Ελλάδας) με τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Παππάς υποσχέθηκε να εξετάσει τα ζητήματα αυτά και να συμβάλλει κατά το δυνατόν στην εξεύρεση των απαιτούμενων λύσεων.

Τέλος, ο Υπουργός ΨηΠΤΕ, που συνοδεύεται από τους Γενικούς Γραμματείς, τον Αλεξανδρινό Γιώργο Φλωρεντή και τον Στέλιο Ράλλη, καθώς και τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ-Χρήστο Διάμεση και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργο Δασκαλόπουλο, ξεναγήθηκε στην Αμπέτειο Σχολή, όπου τον υποδέχτηκε ο Δ/ντής κ. Χρήστος Παπαθανασίου και όλοι οι καθηγητές, στην Αχιλλοπούλειο, όπου τον υποδέχτηκε ο Δ/ντής κ. Γιώργος Ψάνης και όλοι οι δάσκαλοι καθώς και ο Δ/ντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, που παρακάλεσε στο πρόσωπο του Υπουργού, μία μεγαλύτερη στήριξη εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας σε θέματα πολιτισμού. Εξάλλου, ο κ. Παππάς είχε την ευκαιρία να συναντήσει εκπροσώπους από όλα τα παροικιακά σωματεία στο Κάιρο.

Ο Υπουργός ΨηΠΤΕ βρίσκεται στο Κάιρο με αφορμή την Διεθνή Έκθεση για θέματα Τεχνολογίας σε θέματα επικοινωνιών ICT, που εγκαινίασε σήμερα το πρωί ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και όπου ο κ. Παππάς εκπροσώπησε την Ελλάδα.

Αύριο, ο κ. Παππάς αναμένεται να έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Αιγύπτιο Υπουργό κ. Αμρ Τααλάτ, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα...

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: