27.11.18

Αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοσκοπήσεις...

Αναμένουν ανάκαμψη από το νέο έτος...

Τα θετικά μέτρα που έρχονται για ψήφιση στη Βουλή, το εκκλησιαστικό, η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και ο...
προϋπολογισμός που έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, διαμορφώνουν το τοπίο μέσα στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μειώσει την “ψαλίδα” με τη ΝΔ. 

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αφού από τις 21 Αυγούστου και μετά, που ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα επιτροπείας, το κυβερνών κόμμα δεν κατάφερε να καλύψει σημαντικό έδαφος από το παγιωμένο προβάδισμα που έχει η γαλάζια παράταξη. Αυτός ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, όμως η μάχη της καθημερινότητας δεν κερδήθηκε και μια σειρά από κινήσεις, όπως η συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, δεν “βγήκαν” στο Μαξίμου.

Παρ’ όλα αυτά οι “δημοσκόποι” του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις μετρήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας από τον νέο χρόνο, αλλά και για την εικόνα των τελευταίων σφυγμομετρήσεων που δείχνουν, όπως υποστηρίζουν, να αλλάζει το κλίμα και να κλείνει, έστω και λίγο, η διαφορά με τη ΝΔ.

Το στοιχείο το οποίο προτάσσουν πολύ είναι η χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, που εξακολουθεί να κινείται κοντά στο 50% εκτιμώντας πως υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάκαμψης απέναντι στη ΝΔ, που εδώ και δύο χρόνια έχει πιάσει “οροφή” με ποσοστό που αγγίζει το 85%. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη λεγόμενη "γκρίζα ζώνη" των δημοσκοπήσεων. Το 1/3 των αναποφάσιστων προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεπώς ο "επαναπατρισμός" αυτών των ψηφοφόρων αποτελεί πρώτο μέλημα των κυβερνητικών το επομενο διάστημα. Αυτό σημαίνει πως περίπου 8-9 μονάδες μένουν στην αδιευκρίνιστη ψήφο, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει τον τρόπο να μπει στο “παιχνίδι της εξουσίας” και να δώσει την αίσθηση τους επόμενους μήνες πως η μάχη θα είναι αμφίρροπη.

Κομματικές πηγές επισημαίνουν συνεχώς πως η εικόνα που έχουν στην Κουμουνδούρου είναι διαφορετική σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η διαφορά είναι πιο μικρή σε σημείο που τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το αφήγημα του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας πρέπει να τηρηθεί. Με τους δείκτες της οικονομίας να βελτιώνονται, θεωρούν πολύ πιθανό η καθημερινότητα να αλλάξει και μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει έστω και οριακά το προβάδισμα. Υπάρχουν και στελέχη που εκτιμούν πως τα σενάρια για εκλογικό αιφνιδιασμό διακινούνται από τη ΝΔ, που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση να φτάσει μέχρι το τέλος.

Είναι προφανές πως όλο το επόμενο διάστημα η οικονομία θα βρεθεί στο προσκήνιο, όπως γίνεται, άλλωστε στην πλειονότητα των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα με την παρουσία κορυφαίων στελεχών του υπουργικού συμβουλίου. Από την Κουμουνδούρου δηλώνουν ικανοποιημένοι από την προσέλευση του κόσμου και σχεδιάζουν ακόμα πιο μεγάλες και ανοιχτές συγκεντρώσεις το επόμενο διάστημα. Εκτιμούν, άλλωστε πως οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα βοηθήσουν στο να γίνει ακόμα πιο συχνή η επαφή με τον κόσμο.

Έχει ειπωθεί αρκετές φορές πως ο ΣΥΡΙΖΑ “πληρώνει” την υπερφορολόγηση της πολυπληθούς  μεσαίας κοινωνικής  τάξης που ενδεχομένως να κρίνει το επόμενο εκλογικό αποτέλεσμα. Το βλέμμα θα στραφεί και σε αυτή την κατηγορία πολιτών και δεν αποκλείεται  η λύση να είναι το άνοιγμα στην κεντροαριστερά, αν και η ρήξη που έχει επέλθει με την Φώφη Γεννηματά  δεν είναι εύκολο να αποκατασταθεί...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: