2.11.18

Μετωπική Τραμπ - Τεχεράνης...

Την επαναφορά όλων των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, οι οποίες είχαν αρθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, ανακοίνωσε και...
επίσημα η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα και θα καλύψουν τον ναυτιλιακό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα του Ιράν.

Αυτή είναι η δεύτερη δέσμη ποινών που επαναφέρει η διοίκηση Τραμπ από τον Μάιο, όταν και οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.

Με περιορισμένες εξαιρέσεις, οι κυρώσεις θέτουν επίσης στο στόχαστρο χώρες που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο και ξένες εταιρείες που συναλλάσσονται με ιρανικές οντότητες οι οποίες βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας του Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι κυρώσεις «αποσκοπούν στην ουσιαστική αλλαγή της συμπεριφοράς του Ιράν». Ο ίδιος δημοσιοποίησε λίστα 12 σημείων, στα οποία -όπως είπε- πρέπει να συμμορφωθεί το Ιράν προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις.

Τα 12 αυτά σημεία περιλαμβάνουν τον τερματισμό της στήριξης στην τρομοκρατία και την πλήρη παύση της ανάπτυξης πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων.

Ο υπουργός Οικονομικών Στέφεν Μνούτσιν δήλωσε από την πλευρά του θα επιβληθούν κυρώσεις σε 700 ακόμη ιρανικές εταιρείες και άτομα...

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: