9.11.18

Δεν «προκαλεί ο Ράμα», αλλά τα ελληνικά ΜΜΕ και η ΝΔ...

Είναι ελάχιστος σεβασμός στη δημοσιογραφική δεοντολογία τον ψύχραιμο διάλογο, τον σεβασμό στον αναγνώστη και την ίδια την επικοινωνία μας να βάζουμε κάθε είδηση στην...
πραγματική της διάσταση. Οι δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού επ'ουδενί δεν σημαίνουν ότι «τα κάνει όλα καλά». Σημαίνουν όμως, ότι σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα τοποθετήθηκε με σεβασμό στην Ελλάδα και παράλληλα με καταδίκη των εθνικιστών που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τον θάνατο του Κατσίφα και κρίνονται μόνο για το περιεχόμενό τους.

Η σημερινή διαστρέβλωση είναι πρωτοφανής, ακόμα και για τα συνηθισμένα στην παραπληροφόρηση ελληνικά ΜΜΕ. Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν κυκλοφορεί καμία λάθος μετάφραση των δηλώσεων Ράμα, που να δικαιολογούν την «παρερμηνεία» τους, εκτός ίσως από μερικά σημεία που βολικά να λείπουν από το κείμενο της «είδησης». Η συντριπτική πλειοψηφία των μέσων στην Ελλάδα, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω κορυφαίων στελεχών της, υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας επιτέθηκε σε όσους ταξίδεψαν στους Βουλιαράτες γιανα παραστούν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Αυτό, δεν προκύπτει από πουθενά στο κείμενο. Ο Ράμα, απαντώντας μάλιστα σε εθνικιστικό σχόλιο συμπατριώτη του, λέει συγκεκριμένα: «Το δικό μας κράτος δεν πολεμάει ούτε με νεκρόφιλους ούτε με προβοκάτορες σε κηδείες. Όποιος ήρθε για να προκαλέσει, μπήκε, ντρόπιασε τη δική του σημαία και βγήκε». Είναι ήδη εμφανές ότι δεν χαρακτηρίζει συλλήβδην «προβοκάτορες και νεκρόφιλους» όσους παρέστησαν στην κηδεία του Κατσίφα. Ακόμα κι αν για κάποιος δεν είναι, η συνέχεια είναι υποδειγματική:

«Ο πατριωτισμός δεν σημαίνει να μισείς την χώρα και την γλώσσα του άλλου. Σημαίνει να αγαπάς την χώρα και την γλώσσα σου» προσθέτει ο Ράμα, κάνοντας μάλιστα και παρατηρήσεις στον συμπατριώτη του, που γράφε με ψευδώνυμο, για την αναφορά στον «Έλληνα». «Και η αφεντιά σου μην χρησιμοποιείς τον όρο «ο Έλληνας», γιατί είναι τόσο απεχθές όσο και όταν οι άλλοι στην άλλη πλευρά χρησιμοποιούν περιφρονητικά τον όρο «ο Αλβανός». Η ελληνική μειονότητα, οι καλοσυνάτοι κάτοικοι στο Μπουλιαράτι δεν είναι ο «Έλληνας», είναι σεβαστοί και αναντικατάστατοι πολίτες της Αλβανίας».

Στην επόμενη παράγραφο, ο Ράμα επιτίθεται ξεκαθαρα στους φασίστες, αναγνωρίζοντας μάλιστα ότι αυτοί υπάρχουν σε κάθε χώρα. «Και εσένα που ούτε το πραγματικό όνομά σου δεν γράφεις, μην σε νοιάζει γιατί δεν ξεφτελίζεται η Αλβανία απο κάποιους άξεστους, που ζουν σαν ύαινες και τρέφονται σαν κοράκια. Είναι κάτι μίζερες υπάρξεις που βεβηλώνουν τον νεκρό που υποτίθεται πως τιμούν και βεβηλώνουν την τιμή και το όνομα του δικού τους έθνους – ένα έθνος που έχει δώσει τόσα πολλά στην ανθρωπότητα».



Προκλητικές λοιπόν οι δηλώσεις που αποθεώνουν την Ελλάδα; Που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ως «ένα έθνος που δεν ήταν ποτέ και ποτέ δεν μπορεί να είναι εχθρός» της Αλβανίας;. «Ένα έθνος που οι Αλβανοί βρήκαν καταφύγειο σε ώρα ανάγκης όπως και οι Έλληνες έχουν βρει σε μας καταφύγιο σε ώρα ανάγκης. Η χώρα αυτή (σσ. Ελλάδα), όπως και κάθε χώρα, έχει την δυστυχία να έχει τα δικά της γουρούνια και γαιδούρια» καταλήγει η ανάρτηση του αλβανού Πρωθυπουργού.

Είναι εξοργιστικό και ντροπιαστικό για την ελληνική δημοσιογραφία, από ακροδεξιά μέχρι και δήθεν «φιλελεύθερα» μέσα δυστυχώς πολύ μεγάλης απήχησης και επιρροής, οι δηλώσεις αυτές να μπάινουν κάτω από πηχαίους τίτλους περί «προκλητικών» ή και «εμπρηστικών» δηλώσεων. Και γίνεται ακόμη χειρότερο, όταν στον χορό μπαίνει και η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, εξέδωσε την ακόλουθη, εκτός τόπου και χρόνου ανακοίνωση:
«Επί 12 ημέρες, η στάση, οι αποφάσεις, οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Ε. Ράμα, ήταν απαράδεκτες και προκλητικές. Έριχναν λάδι στη φωτιά. Αποκορύφωμα η χθεσινή ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, την ημέρα της κηδείας του Κ. Κατσίφα. Η κυβέρνηση όμως σιωπά. Έτσι τον αποθρασύνει.»

Στο μόνο που έχει δίκιο ο Κουμουτσάκος είναι ότι η κυβέρνηση σιωπά (μακάρι ο πολιτικός λόγος στην Ελλάδα να εξέφραζε κάτι ανάλογο), αποθρασύνοντας όμως όχι τον Ράμα, αλλά όσους ασκούν μικροπολιτική πάνω από έναν νεκρό. Όσους, στο τραγικό γεγονός του θανάτου ενός νέου ανθρώπου, βλέπουν την ευκαιρία, είτε να προωθήσουν το μίσος τους, είτε να κολακεύσουν το πολιτικό τους ακροατήριο, είτε απλά να βάλουν έναν «πιασάρικο» τίτλο για μερικά κλικς παραπάνω.

Ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, «επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς» στον Ράμα και ως υπερασπιστής προφανώς των εθνικιστών τους οποίους κατέκρινε ο αλβανός Πρωθυπουργός, υποστήριξε «Κανένας Έλληνας δεν δέχεται να προσβάλλεται κάποιος συμπατριώτης μας», αποφεύγοντας να διαχωρίσει τη θέση του από τον οποιονδήποτε «συμπατριώτη μας».

Πριν από μερικές μέρες γράφαμε, με αφορμή την ίδια υπόθεση, ότι η Δημοσιογραφία του «Μακελειού», σημαίνει μακελείο της δημοσιογραφίας (τα ίδια ισχύουν και την πολιτική). Σε ένα τόσο ευαίσθητο και τραγικό συμβάν, δυστυχώς τα ελληνικά ΜΜΕ και η Νέα Δημοκρατία στάθηκαν ακριβώς στο ύψος τους. Σε μια επανάληψη του «χαϊδέματος» και της προετοιμασίας της ανοχής του κοινού στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, στέκονται για ακόμα μια φορά αρωγοί του εθνικισμού, αποσιωπώντας παράλληλα τα κρούσματα ελληνικού εθνικισμού (μέχρι και για απαγόρευση εισόδου Ελλήνων στην Αλβανία λόγω «αρχαιοελληνικού τατουάζ» μίλησαν).

Η στάση όλων αυτών δεν είναι απλά... προκλητική. Είναι δημοσιογραφικά και πολιτικά εγκληματική. Ο εθνικισμός της κάθε χώρας (και η Αλβανία σαφώς έχει τον δικό της) τρέφεται από τον εθνικισμό των απέναντι κι αντίστροφα, επομένως, από μια τέτοια έξαρση, που μεταφέρεται και προβάλλεται στην αντίστοιχη μερίδα των αλβανών πολιτών, οι μειονότητες σε κάθε χώρα μόνο να χάσουν έχουν.

Όσοι εκμεταλλεύονται τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα και τον πόνο των οικείων του, στην πραγματικότητα δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον ούτε για τον νεκρό, ούτε για να μην υπάρξει ανάλογο περιστατικό, ούτε πραγματικά για την προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, που όπως κάθε μειονότητα σχεδόν σε κάθε χώρα του κόσμου, αντιμετωπίζει δυσκολίες και προκλήσεις. Πίσω από τις εμπρηστικές τους αναρτήσεις, δημοσιογραφικές και πολιτικές, τρίβουν τα χέρια τους για το τραγικό περιστατικό. Η ευθύνη ξεπερνάει τα όρια της δεοντολογίας και της μικροπολιτικής δηλητηριάζει τον δημόσιο διάλογο και την κοινωνία (και η είδηση για τον Ράμα ήταν ένα πολύ μικρό κομμάτι αυτού του δηλητηρίου). Με απλά λόγια, ντροπή τους...

Θάνος Καμήλαλης
thepressproject.gr
Πηγή φώτο: No Budget Epics

Δεν υπάρχουν σχόλια: