3.11.18

Το τελευταίο χαρτί του Σουλτάνου...












«Θα εξολοθρεύσουμε τις φωλιές των τρομοκρατών!». «Η ανατολική Συρία θα καθαριστεί!». «Τα σύνορά μας στον νότο θα είναι ασφαλή!»

Ο Πρόεδρος Ερντογάν εδώ και μια εβδομάδα δεν...
έχει σταματήσει να απειλεί την βόρεια Συρία. Επίσης ξεκίνησε την προεκλογική του καμπάνια για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαρτίου του 2019. Ο τουρκικός στρατός έχει ενισχύσει τις θέσεις του σε όλο το μήκος των συνόρων με την Συρία - μια απόσταση 911 χιλιομέτρων. Το τουρκικό πυροβολικό ήδη από την αρχή της εβδομάδας βομβαρδίζει οικισμούς και χωριά κοντά στο Κομπάνι.

Το θέμα που θα βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας έχει λοιπόν ήδη καθοριστεί: Μια μάχη με όλα τα μέσα κατά των Κούρδων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό προκειμένου να εξασφαλισθούν, αν όχι και να αυξηθούν, οι ψήφοι των εθνικιστών.

Λόγω της κρίσης, ο Ερντογάν δεν μπορεί να μιλήσει για οικονομική πρόοδο ή για βελτίωση στους κοινωνικούς ή άλλους τομείς. Επομένως, καθώς είναι αδύνατο να προβεί σε οικονομικές υποσχέσεις όπως συνηθίζει, πρέπει να προκαλέσει φόβο στους πολίτες. Έτσι, η ασφάλεια και η επιβίωση του τουρκικού κράτους γίνεται το κύριο μήνυμα στις πολιτικές του ομιλίες.

Εξαρχής ανακοίνωσε ότι «εάν εκλεγούν ως δήμαρχοι άνθρωποι που έχουν σχέσεις με τρομοκράτες, θα τους καθαιρέσουμε αμέσως και θα διορίσουμε στην θέση τους διοικητές». Ο Ερντογάν συνειδητά παρέλειψε να πει ότι η Ανωτάτη Εκλογική Αρχή (YSK) ήδη έχει απαγορεύσει σε οποιονδήποτε έχει σχέσεις με «τρομοκράτες» να θέσει υποψηφιότητα. Οπότε έμμεσα έχει αποκλείσει τους Κούρδους, μέλη του HDP, του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (65 έδρες στις 600 του Κοινοβουλίου, 3ο στην Εθνοσυνέλευση).

Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, το 2014, είχαν εκλέξει 102 δημάρχους στις κουρδικές περιοχές. Η Άγκυρα άπλωσε τα χέρια της σε 94 από αυτούς τους δήμους, ανάμεσα στους οποίους του Ντιγιαρμπακίρ, του Μπατμάν, του Σιρνάκ, του Χακκάρι, του Σιίρτ, του Μαρντίν, του Καρς, του Ελαζίγ, του Ντερσίμ, του Μπιτλίς, της Ουρφά, της Μους και του Μοσμάν και διόρισε διοικητές.

Αυτοί οι διοικητές, όλοι υψηλά ιστάμενοι γραφειοκράτες, έκλεισαν δημοτικά ιδρύματα που εργάζονταν για τα δικαιώματα των γυναικών, για την τέχνη και τον πολιτισμό, και ιδίως για την κουρδική γλώσσα. Μια ντουζίνα από αυτούς κατηγορήθηκαν για παραπτώματα και αντικαταστάθηκαν από άλλους.

Βέβαια, από τους 93 Κούρδους δήμαρχους που συνελήφθησαν οι 68 βρίσκονται ακόμη στην φυλακή. Επίσης, 81 δημοτικοί σύμβουλοι είναι φυλακισμένοι. Όλοι κατηγορούνται για τρομοκρατική προπαγάνδα ή για συμμετοχή σε αποσχιστική οργάνωση. Οι κατηγορίες αυτές δεν έχουν καμία βάση, ούτε υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία σύμφωνα με το HDP.

Οι Τούρκοι διοικητές, που έστειλε η Άγκυρα για να αντικαταστήσουν τους Κούρδους δημάρχους, που είχε εκλέξει η τοπική κοινωνία, προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στην περιοχή. Ο Ερντογάν έπρεπε να ομολογήσει ότι «τα εκλογικά αποτελέσματα του κυβερνώντος κόμματος δεν ήταν ικανοποιητικά παρά το καλό έργο των διοικητών». Επομένως, έχει καταλάβει ήδη ότι θα χάσει σε αυτές τις πόλεις και χωριά στις επόμενες εκλογές.

Ένας άλλος στόχος του Σουλτάνου είναι οι Κούρδοι της Συρίας. Αυτοί, που ελέγχουν μια περιοχή της χώρας αλλά και το 70% των αποθεμάτων πετρελαίου, προσπαθούν να ιδρύσουν ένα πολύ πρωτότυπο πολιτικό σύστημα που απειλεί όχι μόνο το καθεστώς της Δαμασκού αλλά και το σύνολο των κρατών της Μέσης Ανατολής.

Πρόκειται για αυτόνομη δημοκρατία, ένα είδος αυτοδιαχείρισης που βασίζεται στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, στην συμμετοχή του συνόλου του πληθυσμού στα κοινά (χάρη σε επαρχιακά, περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια), όπως και στην αντιπροσώπευση όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων και μειονοτήτων. Η οικολογία είναι επίσης μια σημαντική προτεραιότητα αυτού του νέου συστήματος.

Στα βόρεια της Συρίας, και ιδίως στην Ροχάβα, που κατά τους Κούρδους διοικείται από το Δημοκρατικό Συμβούλιο της Συρίας, υπάρχει ήδη ένας στρατός, ο Δημοκρατικός Στρατός της Συρίας, που έχει συμμαχήσει με τον Συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Ουάσιγκτον και τα ευρωπαϊκά κράτη υποστηρίζουν πολιτικά και στρατιωτικά τους Κούρδους της Συρίας.

Το PYD, το κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης, είναι η κινητήρια δύναμη αυτού του Συμβουλίου. Οι Κούρδοι της Συρίας τα πάνε πολύ καλά με τους Αμερικάνους. Είχαν, επίσης, πολύ καλές σχέσεις με τους Ρώσους μέχρι την κατάληψη του Αφρίν τον Ιανουάριο του 2018 από τον τουρκικό στρατό.

Οι Κούρδοι της Συρίας, που κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι αποτελούν τον συριακό βραχίονα του ΡΚΚ, δεν είχαν ρίξει ούτε μια σφαίρα κατά των τουρκικών δυνάμεων μέχρι την μάχη του Αφρίν. Όμως ως μεγάλοι νικητές του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους, οι Κούρδοι κατάφεραν να κάνουν την Ροχάβα την πιο ειρηνική και ήρεμη περιοχή της Συρίας.

Ο Ερντογάν, κρυφός υποστηρικτής και προστάτης των τζιχαντιστών, θέλει πλέον να κατακτήσει περισσότερα εδάφη στην βόρεια Συρία, ώστε να παρουσιαστεί ως σημαντική δύναμη ανάμεσα στους άλλους πρωταγωνιστές της συριακής τραγωδίας: την Δαμασκό, την Ρωσία, το Ιράν, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ταυτόχρονα θέλει να σπάσει την κουρδική αντίσταση στην Τουρκία.

Όλα ένα πρόγραμμα!

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr, τις εξελίξεις στην Τουρκία. [Μετάφραση: Νίκος Μίχος]

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: