16.11.18

«Καμία καθυστέρηση στις πληρωμές των πυρόπληκτων»...

Καμία καθυστέρηση δεν υπάρχει στις πληρωμές των πυρόπληκτων στην Αττική, διαβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο...
υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Αυτό που έχει γίνει πρόσθεσε, είναι να μην επιβεβαιωθούν οι λασπολόγοι που έγραφαν και διέσπειραν ότι στον κοινό λογαριασμό δωρεών που έχει δημιουργηθεί για τους πυρόπληκτους έχουν συγκεντρωθεί 85 εκατομμύρια ευρώ από ιδιώτες.

Χθες ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε ότι είναι 37,7 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 35 προέρχονται από φορείς του δημοσίου.

Όπως σημείωσε ο κ. Σπίρτζης, μέχρι στιγμής, έχουν εγκριθεί 3.265 αιτήσεις πυρόπληκτων και έχουν απορριφθεί 1.734. Έχουν πληρωθεί 15.269.135,84 ευρώ σε 3.091 φυσικά πρόσωπα. Επίσης έχουν υποβληθεί 156 αιτήσεις αποζημίωσης από επιχειρήσεις και έχουν εγκριθεί 85 και το αντίστοιχο ποσό που θα λάβουν είναι 607.300 ευρώ. Όλα τα ποσά θα διατεθούν μέσα από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων και όλες οι δράσεις εκτελούνται κανονικά, ξεκαθάρισε ο κ. Σπίρτζης. Σε ότι αφορά τα χρήματα ( 37,7 εκατομμύρια) που έχουν συγκεντρωθεί στον λογαριασμό δωρεών θα διατεθούν για την κατασκευή έργων υποδομής στις πυρόπληκτες περιοχές με βάση και τα αιτήματα των κατοίκων αλλά και για έργα περιβαλλοντικής ανάπτυξης των συγκεκριμένων περιοχών.

Εν τω μεταξύ η περιφέρεια Αττικής ολοκληρώνει την ερχόμενη Παρασκευή τη διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών, που υποβλήθηκαν για αποζημιώσεις από τις 47 επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά στις 23 Ιουλίου στην Ανατολική Αττική. «Έχουν κλείσει ήδη οι φάκελοι για τις 42 επιχειρήσεις ενώ κάποιες καθυστερήσεις που παρουσιάζουν στη συγκέντρωση των δικαιολογητικών ακόμη πέντε δικαιούχοι, υπήρξε συμφωνία να επισπεύσουν την κατάθεση τους για την ερχόμενη Δευτέρα και την Τετάρτη» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Κοσμάς Παπαχρυσοβέργης.

Στη συνέχεια και αφού έχουν συγκεντρωθεί όλα τα παραστατικά από τους δικαιούχους, οι φάκελοι θα αποσταλούν στο υπουργείο Οικονομικών για τις ακόλουθες διαδικασίες (εγγραφή στον προϋπολογισμό, έγκριση κ.α.) προκειμένου να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες. Σημείωσε πάντως ότι πρόκειται για πολύμηνη και χρονοβόρα διαδικασία στην οποία η περιφέρεια δεν έχει καμία ανάμειξη όπως άλλωστε και σε καμία άλλη περίπτωση αποζημιώσεων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: