6.11.18

Ενα προμελετημένο έγκλημα...

Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που αφορά το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» αποδεικνύει πως το κληροδότημα, που «βαφτίστηκε» ιδιωτική κλινική, στη...
συνέχεια απαξιώθηκε και, τέλος, πέρασε στα χέρια ιδιωτών, είναι μια υπόθεση με τα χαρακτηριστικά προμελετημένου εγκλήματος.

Σειρά υπουργικών ρυθμίσεων και παραλείψεων και η απουσία κάθε ελέγχου από την Πολιτεία οδήγησαν στη δημιουργία ενός «καρκινώματος» στο κέντρο της Αθήνας.

Ενα νοσοκομείο-κόσμημα, με υψηλού επιπέδου υποδομές και υπηρεσίες, οδηγήθηκε στην απαξίωση και, με βολικό πρόσχημα τα... χρωστούμενα στους υπαλλήλους, κατέληξε στα χέρια των «καλών» ιδιωτών, που βρίσκονται πάντα εκεί, την κατάλληλη ώρα, για να δώσουν τη λύση.

Το «Ερρίκος Ντυνάν» αποτέλεσε για χρόνια μια κλειστή λέσχη για την πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας. Καμία σχέση δηλαδή με τον αρχικό του σχεδιασμό. Σύμφωνα με το πόρισμα, μέσα σε μια τετραετία το νοσοκομείο χρεώθηκε περισσότερα από 33 εκατ. ευρώ για να παρέχει υπηρεσίες σε «επώνυμους» δωρεάν.

Την ίδια ώρα, δεκάδες αργόμισθοι, γνωστοί των γνωστών, άνθρωποι που είχαν άκρες με συγκεκριμένα πρόσωπα, βρήκαν στο «Ντυνάν» την ευκαιρία να εισπράττουν χρήματα χωρίς να κάνουν τίποτε. Αν προσθέσουμε, σε αυτά, τα πανάκριβα δώρα και κυρίως το γεγονός ότι κανείς δεν έλεγχε τα οικονομικά στοιχεία του νοσοκομείου, δεν είναι περίεργο που ξαφνικά το «Ντυνάν» βρέθηκε να χρωστάει και να απειλείται η λειτουργία του.

Μετά ήρθαν τα δάνεια, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, που συγκεκριμένες τράπεζες τα πρόσφεραν με προθυμία, σκάβοντας έτσι μια και καλή τον λάκκο του νοσοκομείου. Γιατί; Επειδή ήταν «φιλέτο». Επειδή μπορούσαν και το έκαναν. Επειδή κανένας υπουργός Υγείας και καμία κυβέρνηση δεν φρόντισαν να προστατέψουν το νοσοκομείο και τον δημόσιο χαρακτήρα του.

Είναι προνόμιο των αρίστων να εκτιμούν την αξία των πραγμάτων, λένε. Και το «Ντυνάν» είχε και έχει μεγάλη αξία. Κάπως, λοιπόν, έπρεπε να περάσει στα χέρια των αρίστων, που όπως είπαμε ξέρουν να εκτιμούν την αξία των πραγμάτων. Είναι τουλάχιστον χυδαίο να ακούς πρώην υπουργούς Υγείας να διατυμπανίζουν πως οι όποιες ευθύνες για την υπόθεση αυτή έχουν παραγραφεί. Είναι μια σχεδόν άμεση ομολογία των ευθυνών τους γι’ αυτό το έγκλημα. Ο λαός βλέπει και κρίνει...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: