14.11.18

Βόμβα και προκήρυξη θα δείξουν τους δράστες...

Στα στοιχεία που θα προκύψουν από την εξέταση του εκρηκτικού μηχανισμού στα εργαστήρια εστιάζουν τις έρευνές τους οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής με σκοπό να «αποκωδικοποιήσουν» την...
ταυτότητα εκείνων που χθες τα ξημερώματα αποπειράθηκαν βομβιστική επίθεση σε βάρος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου.

Αυτά σε συνδυασμό με την προκήρυξη -αν και όταν σταλεί- ευελπιστούν ότι θα τους οδηγήσουν στην εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων σχετικά με τους δράστες της συγκεκριμένης ενέργειας.

Αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι πρόκειται για ομάδα που αποτελείται από μείξη παλιών μελών τρομοκρατικής οργάνωσης και νεόκοπων, με τους τελευταίους να θεωρείται ότι ήταν και οι κατασκευαστές του εκρηκτικού μηχανισμού.

Ο μηχανισμός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν έμοιαζε με κανέναν που έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα. Η χρήση κατσαρόλας παρέπεμψε αρχικά στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, στην αρχή της δράσης της. Εντούτοις η συνδεσμολογία της χθεσινής βόμβας δεν είχε καμιά σχέση με εκείνους τους μηχανισμούς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κρύβεται από πίσω μια νέα οργάνωση.

Σε αυτό το ενδεχόμενο εξάλλου συνηγορεί και το ότι η εκρηκτική ύλη αποτελούνταν από ένα κιλό πυρίτιδας προερχόμενης από απλές κροτίδες που βρίσκονται εύκολα στην αγορά και η οποία, κατά τις εκτιμήσεις των αξιωματικών, δεν ήταν σε θέση να προκαλέσει με την έκρηξή της μεγάλες ζημιές.

Ο υπόλοιπος εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούνταν από επιτραπέζιο ρολόι, μια μπαταρία, καλωδιώσεις και έναν πυροκροτητή, τον οποίο, όπως λέχθηκε, αφαίρεσαν με χειρουργικό τρόπο οι αστυνομικοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) που πήγαν να αφοπλίσουν τη βόμβα, ώστε να παραδώσουν ακέραιο τον μηχανισμό στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας για να ερευνηθεί στη συνέχεια ο τρόπος συνδεσμολογίας κι εάν υπήρχαν ίχνη βιολογικού υλικού (DNA) και αποτυπώματα των κατασκευαστών του.

Το γιατί ο μηχανισμός δεν εξερράγη στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα κι εάν υπήρξε αστοχία υλικού ή άλλη αιτία επίσης θα διερευνηθεί στα εργαστήρια.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη της βόμβας ξεκίνησε στις 03.54 το πρωί, όταν άγνωστος τηλεφώνησε στα γραφεία της εφημερίδας μας και δευτερόλεπτα αργότερα στην ιστοσελίδα «Zougla.gr» και είπε ότι: «Σε 20 λεπτά θα εκραγεί μηχανισμός στην οδό Αδραμυτίου 18 στον Βύρωνα. Να εκκενωθεί ο δρόμος. Δεν είναι φάρσα».

Ειδοποιήθηκε άμεσα το κέντρο της Αμεσης Δράσης και δεν άργησαν να φτάσουν έξω από την πολυκατοικία του αντεισαγγελέα ισχυρές δυνάμεις, οι οποίες και απέκλεισαν την περιοχή.

Από τις έρευνες εντοπίστηκε ένα μοτοποδήλατο, από την μπαγκαζιέρα του οποίου προεξείχαν καλώδια. Οταν την άνοιξαν διαπίστωσαν ότι μέσα υπήρχε μια κατσαρόλα με τον εκρηκτικό μηχανισμό. Το μοτοποδήλατο ανήκε στον Δήμο Βύρωνα και εκτιμάται ότι είχε κλαπεί τις προηγούμενες ημέρες...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: