4.11.18

Συρία: Δώδεκα Κούρδοι και Άραβες μαχητές σκοτώθηκαν...












...σε επίθεση του Ισλαμικού Κράτους...


Δώδεκα μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), ενός συνασπισμού αράβων και κούρδων μαχητών που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σκοτώθηκαν σήμερα σε...
επίθεση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο τελευταίο καταφύγιο των τζιχαντιστών στη Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εκπρόσωπος των FDS, ο Μουστάφα Μπάλι, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως υπήρξε μια επίθεση του ΙΚ εναντίον των FDS αλλά διέψευσε πως σημειώθηκαν απώλειες στις τάξεις τους.

«Τζιχαντιστής του ΙΚ που επέβαινε σε παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχθηκε κοντά σε μια θέση των FDS», στην ανατολική επαρχία Ντέιρ Έζορ, όχι μακριά από την ιρακινή μεθόριο, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, που έκανε λόγο για «12 νεκρούς και 20 τραυματίες» στις τάξεις των FDS από την έκρηξη και τις συμπλοκές «ανάμεσα στις κοινότητες Χατζίν και Αλ-Μπάχρα», με την πρώτη να τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών και τη δεύτερη υπό τον έλεγχο των FDS.

«Το ΙΚ εκμεταλλεύθηκε τις κακές καιρικές συνθήκες», πρόσθεσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Αμπντέλ Ραχμάν, αναφερόμενος στη βροχή και την ομίχλη «που εμπόδισαν τον συνασπισμό κατά του ΙΚ να διεξαγάγει αεροπορικά πλήγματα» για την υποστήριξη των FDS.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι τζιχαντιστές προωθήθηκαν προς την Αλ-Μπάχρα, όπου βρίσκεται μια μικρή βάση «στελεχών των FDS και συμβούλων του διεθνούς συνασπισμού».

Οι FDS, που ξεκίνησαν στις 10 Σεπτεμβρίου επιχείρηση εναντίον του ΙΚ στην περιοχή της Χατζίν, είχαν ανακοινώσει την Τετάρτη την αναστολή της, έπειτα από επιθέσεις που διενήργησε ο τουρκικός στρατός εναντίον θέσεων της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των FDS, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Μερικές ημέρες πριν από την ανακοίνωση αυτή, οι FDS είχαν στείλει εκατοντάδες μαχητές ως ενισχύσεις την περιοχή αυτή έπειτα από φονικές αντεπιθέσεις του ΙΚ.

Τουλάχιστον 14 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες σε αεροπορικά πλήγματα του συνασπισμού στη Χατζίν και άλλες δύο γειτονικές κοινότητες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Από τα πλήγματα σκοτώθηκαν επίσης εννέα τζιχαντιστές.

Ερωτηθείς από το AFP για τους ισχυρισμούς αυτούς, ο συνταγματάρχης Σον Ράιαν, εκπρόσωπος του συνασπισμού κατά του ΙΚ, αρκέστηκε να πει πως «τα πλήγματα σκότωσαν τρομοκράτες του ΙΚ και κατέστρεψαν τρεις στρατιωτικές εγκαταστάσεις» της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Από τις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε οι FDS ξεκίνησαν την επίθεση εναντίον του ΙΚ στην περιοχή Χατζίν, τουλάχιστον 327 μαχητές της αραβοκουρδικής συμμαχίας έχασαν τη ζωή τους, έναντι 523 τζιχαντιστών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε περιπολίες σε έναν τομέα της βόρειας Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία, που βομβαρδίστηκε πρόσφατα από τον τουρκικό στρατό, ανέφερε ο συνασπισμός κατά των τζιχαντιστών και μετέδωσε ανταποκριτής του AFP.

Η Τουρκία ανέβασε τους τόνους τον τελευταίο καιρό εναντίον των YPG, βομβαρδίζοντας κάποιες θέσεις τους στον τομέα αυτό και επισείοντας την απειλή μιας νέας ευρείας επίθεσης.

Οι YPG υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον στη μάχη κατά του ΙΚ.

Ανταποκριτής του AFP διαπίστωσε την άφιξη στο τέλος του πρωινού μιας πρώτης αυτοκινητοπομπής που αποτελείτο από τρία τεθωρακισμένα κοντά στην κοινότητα Ντερμπασίγια. Σε κάθε όχημα βρίσκονταν τέσσερις στρατιώτες με στρατιωτικές στολές που κρατούσαν την αμερικανική σημαία.

Ο συνταγματάρχης Σον Ράιαν, εκπρόσωπος του συνασπισμού κατά του ΙΚ, επιβεβαίωσε την άφιξη «αμερικανικών περιπόλων» στην περιοχή λέγοντας πως δεν είναι «τακτικές» και πως η συχνότητά τους θα εξαρτηθεί από τις «συνθήκες» επί του εδάφους.

Παρόμοιες περίπολοι είχαν κυκλοφορήσει «για πρώτη φορά στις 2 Νοεμβρίου», διευκρίνισε.

Τα οχήματα αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα περιπολίες κατά μήκος των συνόρων έως τη Ρας αλ-Άιν (50 χλμ. δυτικά της Ντερμπασίγια), σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των FDS Μουστάφα Μπάλι, ο οποίος διευκρίνισε πως μέλη των FDS θα συνοδεύουν τις αμερικανικές περιπόλους.

Ο Μπάλι εξέφρασε την χαρά του για μια πρωτοβουλία που έχει σκοπό «να θέσει τέρμα στις τουρκικές επιθέσεις», υπογραμμίζοντας στο AFP πως «οι περίπολοι συνδέονται άμεσα με τις απειλές αυτές».

Εξάλλου, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν την Πέμπτη κοινές περιπολίες γύρω από την πόλη Μάνμπιτζ, επίσης στη βόρεια Συρία.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: