25.11.18

Ο «Μάρτιος των εκλογών»...

Ποιοι και γιατί βλέπουν τις κάλπες στις αρχές της άνοιξης...

Μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει επανειλημμένα τονίσει πως θα εξαντλήσει την τετραετία φτάνοντας τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, ωστόσο η...
πιθανότερη ημερομηνία να στηθούν οι κάλπες να είναι ο Μάιος μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές. Πάντως, το σενάριο ο Αλέξης Τσίπρας να αιφνιδιάσει με το που τελειώσει ο χειμώνας δεν μπορεί να παραβλεφθεί.

Υπάρχουν στελέχη που θεωρούν πως οι εθνικές εκλογές πρέπει να προηγηθούν οποιασδήποτε άλλης μάχης προκειμένου να μην καταγραφεί ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα στο δυναμικό της κυβέρνησης. Υπενθυμίζουν μάλιστα τη ζημιά που είχε πάθει ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς το 2009 και το 2014 αντίστοιχα.

Υποστηρίζουν πως τον Μάρτιο όλα τα θετικά μέτρα θα είναι «φρέσκα» και αποτυπωμένα στη συνείδηση του ψηφοφόρου που θα αξιολογήσει το γεγονός ότι οι συντάξεις δεν θα είναι μειωμένες, ενώ και στην «τσέπη» των νοικοκυριών θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα οφέλη (αναδρομικά ειδικών μισθολογίων, επιδότηση ενοικίου, μειωμένες εισφορές ελεύθερων επαγγελματικών).

Το μομέντουμ για πολλά στελέχη είναι αυτό που πρέπει να εκμεταλλευτεί ο Αλέξης Τσίπρας στον τομέα της οικονομίας την οποία έτσι και αλλιώς θα φέρει στο προσκήνιο όλο το επόμενο διάστημα. Αρκετοί από την πλειοψηφία σημειώνουν πως αν ο πρωθυπουργός περιμένει να έρθει ο Οκτώβριος τα στοιχεία του α΄ τριμήνου πιθανότατα να κλονίσουν το αφήγημα για οριστική έξοδο από την κρίση, ενώ και η αδυναμία εξόδου στις αγορές θα χρησιμοποιηθεί στο έπακρο από την ΝΔ.

Στα τέλη Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν και οι δυο ψηφοφορίες για τη Συνταγματική αναθεώρηση οπότε και σε αυτό το πεδίο η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει μια ακόμα της δέσμευση αποσπώντας τη θετική ή αρνητική στάση της αντιπολίτευσης την οποία θα εκμεταλλευτεί αναλόγως…

Από το «κάδρο» δεν πρέπει να βγει και η συμφωνία των Πρεσπών, αφού αν πάνε όλα σύμφωνα με τον προγραμματισμό στη γειτονική χώρα, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο να φέρει το ονοματολογικό για κύρωση στην ελληνική Βουλή. Μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν μεσολαβήσει δυο μήνες, όπου οι αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα θα έχουν καταλαγιάσει και σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες θα έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια αυτής.

Σε κάθε περίπτωση κ. Τσίπρας θα εμφανιστεί ως ο ηγέτης που κατάφερε να λύσει ένα τεράστιο ζήτημα που απασχολεί την περιοχή για περισσότερο από 25 χρόνια, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τους μεγάλους συμμάχους της Ελλάδας. Στο «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ θα μπει και επίσημα «σφραγίδα», οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι απελευθερωμένος να κάνει τα ανοίγματα που επιθυμεί προς το χώρο της κεντροαριστεράς.

Όπως πολλές φορές έχουν τονίσει κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στο newpost.gr οι δημοσκοπήσεις της νέας χρονιάς θα είναι καταλυτικές για τις αποφάσεις του πρωθυπουργού αφού θα αποτυπώνουν το κλίμα και το έδαφος που χρειάζεται να καλύψει η κυβέρνηση για να μειώσει την ψαλίδα με την ΝΔ. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος ή υπάρχει κίνδυνος η απόσταση να μεγαλώσει; Ζητούμενο για το κυβερνών κόμμα είναι να τονώσει το ηθικό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά αυτών που εξακολουθούν τα τελευταία χρόνια να παραμένουν αναποφάσιστοι...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: