15.11.18

«Πονοκέφαλος» οι ενστάσεις Κοτζιά για τις Πρέσπες...

Μπορεί ο Νίκος Κοτζιάς να έφυγε από το υπουργείο Εξωτερικών και «να ξυπνά χαρούμενος το πρωί» -όπως επισήμανε χθες μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «247»- ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ασχολείται με την εξωτερική πολιτική. 

Μάλιστα, ο...
τέως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας παρακολουθεί πολύ στενά την διαδικασία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πΓΔΜ και έχει αρχίσει να διατυπώνει ορισμένες ενστάσεις, που μοιράστηκε χθες στην ραδιοφωνική του συνέντευξη. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Κοτζιάς προέβλεψε ότι στην γειτονική μας χώρα «θα υπάρχει μάχη ερμηνείας» για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ανέφερε αμέσως μετά τις δικές του ενστάσεις για κάποιες διατυπώσεις: 

«Το άρθρο 49 του συντάγματος της πΓΔΜ προβλέπει υπεράσπιση των μακεδονικών πληθυσμών στις γειτονικές χώρες. Το άρθρο 108 του ελληνικού συντάγματος γράφει ότι υπερασπίζεται τον ελληνισμό παντού στον κόσμο. Ζητήσαμε την τροποποίηση του 49, να γίνει όπως το 108. Το έκαναν στις δύο πρώτες παραγράφους αλλά έβαλαν και μια παράγραφο για τα δικαιώματα του μακεδονικού λαού στο εξωτερικό, έβαλαν δηλαδή τον αλυτρωτισμό από την πίσω πόρτα. Αυτό είναι εκτός της συμφωνίας μας και πρέπει να αλλάξει. 

Στις διεθνείς συμφωνίες δεν γίνονται ερμηνευτικές δηλώσεις», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς. Το πρόβλημα, όμως είναι ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις έχουν ήδη προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς είναι προφανές ότι η αντιπολίτευση θα έχει κάθε λόγο να τις κάνει… «σημαία» για να αποδομήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και αυτό προφανώς δεν το θέλει κανείς στην κυβέρνηση –εκτός, αν ο τέως υπουργός Εξωτερικών άρχισε να… δουλεύει για τον Πάνο Καμμένο!...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: