15.11.18

Θετική η πρώτη αντίδραση...


  ...των τραπεζιτών στο σχέδιο Στουρνάρα για τα «κόκκινα δάνεια»...
Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση κορυφαίων τραπεζικών στελεχών στο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για την μείωση των «κόκκινων» δανείων που βαραίνουν τα χαρτοφυλάκια των ιδρυμάτων, σύμφωνα με...

ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε το σχέδιό του στους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών: Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank, και της μικρότερης Attica Bank.

Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά, η πρόταση της ΤτΕ, προβλέπει την δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού στο οποίο θα μεταφερθούν οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις – οι οποίες είναι είδος περιουσιακού στοιχείου.

Μετέπειτα το όχημα θα εκδώσει ομόλογα και θα αξιοποιήσει τα έσοδα για να αγοράσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας έως και 42 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα το σχέδιο της ΤτΕ μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των «κόκκινων ανοιγμάτων» κατά περίπου 50% και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών κατά 5%.

Τα «κόκκινα» δάνεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και περιορίζουν την δυνατότητά τους να δίνουν απρόσκοπτα ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι στόχοι που έχουν συνομολογηθεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπουν πως τα κόκκινα δάνεια θα πέσουν κοντά στα 60 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του 2019.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στο τέλος Ιουνίου τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών αναλογούσαν σε 88,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι στο 47,6% των συνολικών ανοιγμάτων.

 skai.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: