28.11.18

Δάσος όσο ένα εκατομμύριο γήπεδα ποδοσφαίρου χάθηκε στον Αμαζόνιο...

Κατά 13,72% αυξήθηκε η απώλεια δασικών εκτάσεων στη Βραζιλία, τη χώρα όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα του...
τροπικού δάσους του Αμαζονίου στην αμερικανική ήπειρο, από τον Αύγουστο του 2017 έως τον Ιούλιο του 2018,επιφάνεια που ισούται περίπου με ένα εκατομμύριο γήπεδα ποδοσφαίρου, σύμφωνα με τη Greenpeace.

Η επιφάνεια δάσους που χάθηκε την περίοδο αυτή φτάνει τα 7.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή 5,2 φορές την έκταση της πόλης Σαο Πάολο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο την ανακοίνωση του κυβερνητικού Εθνικού Ινστιτούτου Γεωγραφικών Μελετών.

Σύμφωνα με τον συντονιστή της Greenpeace Μάρτσου Αστρίνι, η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το προσεχές διάστημα, στην περίπτωση που ο ακροδεξιός εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου υλοποιήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες του ότι θα αμβλύνει ή θα απαλείψει τελείως πολλούς από τους περιορισμούς που είχαν τεθεί σε εφαρμογή για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Έχει δηλώσει ότι θα βάλει τέλος στις προστατευόμενες περιοχές, στις εκτάσεις που χαρακτηρίζονται προστατευόμενες και όπου ζουν φυλές ιθαγενών, ότι θα μειώσει τις επιθεωρήσεις, τις κυρώσεις και τις ποινές για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος. Όλα όσα θα μπορούσαν να μειώσουν την εκδάσωση. Εάν τα εξαλείψει όλα αυτά, μπορεί να προκαλέσει μια αδιανόητη κατάσταση» προειδοποίησε ο Αστρίνι.

Η Βραζιλία πέτυχε προοδευτικά τη μείωση της καταστροφής των δασών την περίοδο μεταξύ του 2004 και του 2012, χάρη κυρίως στην αύξηση των κρατικών ελέγχων.

Ο Μπολσονάρου, ο οποίος είχε εξαγγείλει πως θα συγχώνευε τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Γεωργίας, άφησε πρόσφατα να εννοηθεί πως ενδέχεται να επανεξετάσει το σχέδιο αυτό, το οποίο προκάλεσε κατακραυγή στη Βραζιλία...

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: