26.11.18

Το ίδρυμα Σόρος αποσύρεται από την Τουρκία...


Το ίδρυμα «Open Society» του Τζορτζ Σόρος ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματά τη λειτουργία του στην Τουρκία, λίγες μέρες αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...
κατηγόρησε τον δισεκατομμυριούχο για προσπάθεια αποσταθεροποίησης στην Τουρκία.

Το ίδρυμα, που έχει υποστηρίξει προσπάθειες για την ώθηση της εκπαίδευσης, για τα δικαιώματα των γυναικών και δημοκρατικές μεταρρθμίσεις, ανακοίνωσε ότι «αβάσιμες» κατηγορίες καθιστούν αδύνατη πια τη συνέχιση της λειτουργίας του στην Τουρκία.

Ο Τούρκος επικεφαλής του ιδρύματος ήταν μεταξύ των 13 ακτιβιστών που συνελήφθησαν πρόσφατα στην Τουρκία, κατηγορούμενος για την υποστήριξη μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013 και για δεσμούς με τον φυλακισμένο επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά.

Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει τον Καβάλα ότι χρηματοδοτούσε τις διαδηλώσεις και ότι πίσω απ' αυτόν βρισκόταν ο Ουγγρο-αμερικανός Σόρος.

«Ο διάσημος Ούγγρος Εβραίος Σόρος είναι πίσω από τον Καβαλά. Αυτός ο άνθρωπος έχει πολλά χρήματα που τα χρησιμοποιεί για να διχάζει έθνη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το καλοκαίρι το ίδρυμα του Σόρος σταμάτησε τη λειτουργία του και στην Ουγγαρία, αφού η ακροδεξιά κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν πέρασε τον νόμο «Σταματήστε τον Σόρος», κατηγορώντας τον μεγιστάνα ότι θέλει να πλημμυρίσει την Ουγγαρία και την Ευρώπη με μετανάστες, μέσω των μη κυβερνητικών οργανώσεων που χρηματοδοτεί.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: