19.11.18

«Αγκάθι» η μισθοδοσία των κληρικών...

Ψάχνουν διέξοδο στο Μαξίμου...

Το «φρένο» που έβαλαν οι 82 Μητροπολίτες στη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο ισοδυναμεί έως αυτή την ώρα με...
απόρριψη της συμφωνίας στο σύνολό της.

Σε ένα τεταμένο περιβάλλον οι δυο πλευρές θα ψάξουν να βρουν τη «χρυσή τομή» μέσα στις επόμενες ημέρες, με την κυβέρνηση να επιμένει στην θέση της για διαγραφή των κληρικών από τα μητρώα του δημοσίου και την παράλληλη δημιουργία Ταμείου Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Οι επικεφαλής του κλήρου ανά την Ελλάδα φάνηκαν αποφασισμένοι στη συνεδρίαση της Παρασκευής στη Μονή Πετράκη με το σκηνικό να θυμίζει έντονα τη σύγκρουση του 2000 για το ζήτημα των ταυτοτήτων.

Η Ειδική Επιτροπή που θα συστήσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εκτός απροόπτου θα αποτελείται από Ιεράρχες, νομικούς, εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους του εφημεριακού κλήρου, που στην πλειοψηφία τους απορρίπτουν την πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου. Μπορεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας το Σάββατο στο ραδιόφωνο «News 24/7» να εμφανίστηκε συναινετικός και αισιόδοξος για τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, ωστόσο ο δρόμος που έχει να διανυθεί είναι μακρύς.

Η Συνταγματική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει μια λύση, όμως θα χρειαστούν αρκετές «ζυμώσεις», προκειμένου κάτι τέτοιο να γίνει αποδεκτό και από τις δυο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ιεράρχες δεν φαίνεται να μαλακώνουν τη στάση τους ούτε με αυτή τη διέξοδο, ενώ αναταράξεις πιθανότατα να  προκαλέσει μια τέτοια προσθήκη και στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Ιεραρχία και το Μαξίμου φαίνεται  να μην έχουν πολλά περιθώρια για αλλαγές. Οι Μητροπολίτες πιέζονται από τους απλούς ιερείς να μην αλλάξει τίποτα στη σχέση τους με το δημόσιο και την ίδια στιγμή το Πατριαρχείο είναι έντονα δυσαρεστημένο από το γεγονός ότι όλα έγιναν ερήμην του. Υπενθυμίζεται πως η Ιεραρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα συνεδριάσει στις 25-28 Νοεμβρίου.

Για την κυβέρνηση η «εξίσωση» είναι επίσης πολύ δύσκολη, αφού σε μια προεκλογική περίοδο οι 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο, που έχουν ανακοινωθεί πως θα προκηρυχθούν μέσα στο 2019, δεν είναι δυνατό να ακυρωθούν ούτε υπάρχει κάποιος ελιγμός που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας πιεζόμενος και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να δώσει ένα αριστερό πρόσημο στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην τελευταία στροφή πριν τις κάλπες, δεν θα επιτρέψει πισωγύρισμα από τις αρχικές εξαγγελίες. Πολλώ δε μάλλον όταν πολλά κορυφαία στελέχη τις χαρακτήρισαν εξ αρχής άτολμες. 

Σε αυτή τη φάση, το πολιτικό κόστος που θα προκύψει από τις οικογένειες των περίπου 9.000 κληρικών που εμφανίζονται εξαιρετικά δυσαρεστημένοι, δεν φαίνεται να υπολογίζεται από το Μαξίμου.

Η αντιπολίτευση έχει σταθεί απέναντι από την κυβέρνηση θεωρώντας πως ο αιφνιδιασμός που πήγε να πετύχει ο Αλέξης Τσίπρας του γύρισε «μπούμερανγκ» και τώρα είναι εγκλωβισμένος σε ένα νέο «Σκοπιανό». Εκτός από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ δεν συμφωνούν επίσης με τις κινήσεις της κυβέρνησης. Με θετικό μάτι βλέπουν έως τώρα στο Μαξίμου το ότι ο κυβερνητικός εταίρος έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους, αν και οι διαρροές που υπάρχουν δείχνουν πως οι ΑΝΕΛ συντάσσονται με την πλευρά της Ιεραρχίας. Το αν θα καταφέρει ο Πάνος Καμμένος να ισορροπήσει ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και τον κλήρο είναι το ζητούμενο για τον υπουργό Άμυνας με δεδομένες τις εξαιρετικές σχέσεις που έχει και με τον κ. Ιερώνυμο, αλλά και με την Εκκλησία συνολικά.

Σε ακόμα μια κρίσιμη ψηφοφορία που πιθανόν να πραγματοποιηθεί κοντά με τη συμφωνία των Πρεσπών, όλα δείχνουν ότι το Μαξίμου θα ψάξει τους 151 - ανάμεσα στις διαρροές που μπορεί να υπάρξουν - από το Ποτάμι, αλλά και τους ανεξάρτητους βουλευτές. Πέρα από την στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ ήδη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννακης έχει εκφράσει με δυο ανακοινώσεις τη διαφωνία του με τις Συνταγματικές αλλαγές στο άρθρο 3...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: