22.11.18

«Αρχιτέκτονες» και «χαραμοφάηδες»

Κατά τα λοιπά, ήρθε η ώρα της επίρριψης ευθυνών. Στα παρασκήνια της Ιεραρχίας συζητείται έντονα –και όχι βέβαια κολακευτικά– ο βασικός «εμπνευστής» της πρόθεσης συμφωνίας με την κυβέρνηση. 

Πρόκειται για...
μέλος της αρχιεπισκοπικής «αυλής» που συμπαρέσυρε τον Αρχιεπίσκοπο και ο οποίος φαντάζομαι ότι δεν περίμενε τη συντριπτική στρατηγική ήττα που υπέστη, όταν η μεγάλη πλειονότητα των μητροπολιτών αρνήθηκε να επικυρώσει την... εξόντωση 10.000 «χαραμοφάηδων» κληρικών, προκειμένου να προσληφθούν 10.000 «συριζόπουλα». Ο εν λόγω εγκαλείται τώρα και για ασέβεια, καθώς επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες του. Στα ιερά πηγαδάκια γνωρίζουν ότι στρέφει εδώ και μέρες τα πυρά του κατά μητροπολιτών της νέας γενιάς, οι οποίοι όχι μόνο δεν συνέπραξαν στη σύνταξη του κειμένου των 15 σημείων και δεν εισηγήθηκαν τη θεατρική παρουσίασή του από τον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά δεν συμμετείχαν καν στις διαπραγματεύσεις.

Δώρο και αντίδωρο

Ως βασικός «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας φωτογραφίζεται από την Ιεραρχία ο Κων/νος Δήμτσας, διευθυντής του φιλανθρωπικού οργανισμού της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή», ο οποίος δεν μπορώ να μην υπογραμμίσω ότι κατάφερε πρόσφατα και παρά την εκπεφρασμένη αντίθεση του Οικουμενικού Πατριάρχη, να διοριστεί διοικητής του Αγίου Ορους. Εξ ου και δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι προώθησε τη συμφωνία εδώ και τρεις μήνες ως «αντίδωρο» στο δώρο που του έκανε η κυβέρνηση.

Ο Δήμτσας ήταν παρών και στις δύο συναντήσεις όπου κλείδωσε το τελικό κείμενο της «συμφωνίας»: στη μυστική επίσκεψη Τσίπρα στην Αρχιεπισκοπή στις 3 Οκτωβρίου, αλλά και στον μυστικό δείπνο της 25ης Οκτωβρίου στο οποίο μετείχε και το μισό υπουργικό συμβούλιο: οι Αλ. Χαρίτσης, Γ. Κατρούγκαλος, Δ. Τζανακόπουλος, Μ. Καλογήρου και Κ. Γαβρόγλου. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, μένεα εναντίον του πνέει και το μπλοκ μητροπολιτών που έχει καλές σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αυτοί θεωρούν ανεπίτρεπτο ότι ο Πατριάρχης αγνοήθηκε προκλητικά από την κυβέρνηση στο θέμα του διορισμού του στο Αγιον Ορος...

Από την στήλη «το κονκλάβιο» - kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: