6.11.18

«Επιδεινώνεται η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών»...

Άρθρο στο οποίο παρουσιάζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, δημοσιεύει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Μεταξύ άλλων, στο...
δημοσίευμα αναφέρεται -όπως σημειώνει η Deutsche Welle- ότι οι Έλληνες καλούνται να συνηθίσουν την εικόνα των λιγότερων ΑΤΜ στη χώρα, σημειώνοντας «οι τράπεζές τους αρχίζουν τις περικοπές. Η διάθεση μετρητών είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα για τις τράπεζες. Από το 2010 οι όμιλοι μείωσαν τον αριθμό των ΑΤΜ από 8.650 σε 5.300. Τώρα περιορίζουν ακόμη περισσότερο το δίκτυο».

Αυτό δεν είναι το μόνο μέτρο με το οποίο οι τράπεζες προσπαθούν να περιορίσουν τα έξοδά τους, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.

«Όλα εξετάζονται προσεκτικά: υποκαταστήματα, προσωπικό, μισθοί, ωράρια εργασίας. Μπορεί μετά από οκτώμισι χρόνια η Ελλάδα να εξήλθε τον Αύγουστο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, ωστόσο για τις ελληνικές τράπεζες η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη. Ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με ριζικές αλλαγές», σημειώνει η Handelsblatt και αναφέρεται στο υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που στα μέσα της χρονιάς άγγιξε σχεδόν το 48% αλλά και στη συνεχιζόμενη μείωση του τζίρου των ομίλων.

Σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να δρομολογήσουν επιτακτικά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους, η εφημερίδα σημειώνει ότι οι περισσότερες αφορούν την Τράπεζα Πειραιώς η οποία κατά τη διάρκεια της κρίσης εξαγόρασε έξι μικρότερες τράπεζες με αποτέλεσμα να αναρριχηθεί από την τέταρτη στη μεγαλύτερη πλέον τράπεζα της χώρας. «Ωστόσο με τις συγχωνεύσεις η Πειραιώς κληρονόμησε και μεγάλο αριθμό προσωπικού, υποκαταστημάτων και ένα βουνό κόκκινων δανείων», γεγονός που, σημειώνει η εφημερίδα, εντείνει τις πιέσεις για περικοπές και εξοικονόμηση κόστους.

Τέλος, η Handelsblatt αναφέρεται και στο θέμα των συγχωνεύσεων, σημειώνοντας ότι ενδέχεται να επανέλθει στην ατζέντα. Τα περασμένα χρόνια έγιναν ήδη αρκετές προσπάθειες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα εκείνο του 2012 με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και την Eurobank, όπως αναφέρει, οι οποίες βρέθηκαν λίγο πριν τη συμφωνία που τελικώς όμως κατέρρευσε. Εδώ και καιρό αναλυτές υποστηρίζουν ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα με ΑΕΠ της τάξης των περίπου 185 δις ευρώ είναι πολύ μικρή για να έχει τέσσερις τράπεζες με δραστηριότητα σε ολόκληρη τη χώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: